Beste Spinningfiets Voor Thuis Gebruik In 2023

Een spinningfiets voor thuis gebruik is een goede aankoop ongeacht of je een echte fanatieke thuissporter bent, of als je ’s avonds voor de TV gewoon een paar kilometer wilt wegtrappen terwijl je je favoriete show bekijkt.

Maar niet elke spinningfiets is goed voor thuisgebruik, en de prijs van een nieuwe spinningfiets kan sterk uiteenlopen.

Daarom hebben we voor je de 5 beste spinningfietsen op een rijtje gezet.

1. VirtuFit Etappe 1

VirtuFit is altijd een van onze favoriete merken geweest als het aankomt op fitnessapparatuur, en deze Etappe 1 spinningfiets heeft een van de beste prijs-kwaliteitsverhoudingen die we zijn tegen gekomen.

Deze spinningbike weegt bijna 45 kilo en staat stabiel op de grond. Het vliegwiel zelf weegt 22 kg wat voldoende weerstand biedt en ook het fietsen aangenaam soepel maakt.

Het stuur is verticaal verstelbaar en het zadel is zowel horizontaal als verticaal af te stellen, waardoor ook langere mensen (tot maximaal 2 meter) gebruik kunnen maken van deze fiets.

Op het schermpje zie je in een gemakkelijk overzicht de huidige snelheid, afstand, tijd, aantal omwentelingen per minuut, hartslag, en calorie verbruik.

Houd er rekening mee dat de Etappe 1 niet met een hartslagmeter komt, maar je hebt wel de optie om je eigen draadloze borstband of hartslag horloge te verbinden.

In het kort is de VirtuFit Etappe 1 dus een uitstekende spinningfiets die ook nog eens betaalbaar is. Geen wonder dat dit model dus 5 keer als “Best Reviewed” is bestempeld door kieskeurig.nl.

2. VirtuFit Tour Indoor Cycle

Als de Etappe 1 net buiten je budget viel, hebben we hier nog een uitstekende spinningfiets van VirtuFit: de Tour Indoor Cycle.

De vraagprijs van dit model is ongeveer € 100 goedkoper dan de Etappe 1, waardoor het een betaalbaar alternatief is.

Naast de prijs zijn er echter nog een aantal punten waar beide modellen op verschillen.

Het totaal gewicht van dit model (38 kg) en van het vliegwiel (21 kg) iets lager dan de Etappe 1. Gelukkig merk je daar vaak weinig van tijdens het fietsen.

Belangrijker echter is dat de Tour Indoor Cycle een ketting aandrijving gebruikt terwijl de Etappe 1 een V-belt aandrijving heeft. Een V-belt is natuurlijk een stuk stiller tijdens het fietsen dan een ketting.

Als je op zoek bent naar een goedkope spinningfiets en het extra geluid van een ketting aandrijving geen probleem is, dan is de VirtuFit Tour een goede keuze.

3. FitBike Race Magnetic Pro

Als je op zoek bent naar de beste spinningfiets is deze FitBike Race Magnetic Pro een goede keuze. Zoals de naam al suggereert is dit een professionele spinningfiets van hoge kwaliteit.

Daar staat natuurlijk een flinke prijs tegenover van boven de € 600, dus voor velen valt deze fiets buiten het budget. Maar als je echt een fanatieke thuissporter bent is het toch het overwegen waard.

Deze FitBike weegt ruim 60 kg, heeft een vliegwiel van 22 kg, en staat zeer stabiel op de grond.

Dankzij de V-belt maakt de fiets weinig geluid tijdens het sporten, en ook de combinatie van SPD pedalen en toe clips pedalen zijn gemakkelijk in gebruik.

Het zadel is in 9 hoogtes verstelbaar door middel van een pop-in systeem en kan horizontaal met een schuifsysteem afgesteld worden. Het stuur is ook te verstellen in 5 verschillende posities.

De gemiddelde thuissporter kan deze FitBike dus goed op zijn/haar lichaam afstellen. Jammer genoeg is deze spinningfiets minder geschikt voor lange mensen, omdat zelfs de hoogste stand van het zadel niet super hoog is.

Daarnaast heeft deze fiets geen ingebouwde hartslagmeter of wattage meter wat je wellicht wel zou verwachten voor deze prijs.

Een trainingscomputer met borstband word wel apart verkocht, maar kost ongeveer € 50 tot € 70.

4. Schwinn 800IC

Als je graag wilt trainen met Zwift of Ridesocial, is deze spinningfiets van Schwinn 800IC een goede optie. Koppel je favoriete app aan deze fiets en sport door de mooiste (virtuele) landschappen.

De fiets houdt het vermogen dat je gedurende je training produceert bij en gebruikt die data om je FTP te bepalen. Vervolgens kan Zwift op basis van je FTP een uitdagend trainingsprogramma samenstellen.

Natuurlijk kan je ook zelf de weerstand bepalen tijdens het fietsen.

De Schwinn 800IC weegt 55 kg en heeft een vliegwiel van 18 kg. Zowel het zadel als het stuur kan je horizontaal en verticaal afstellen.

Het stuur is extra groot, waardoor er naast het display genoeg ruimte overblijft voor een kleine tablet of smartphone.

Onder het stuur kan je ook twee dumbbell houders vinden voor vinyl dumbbells, waarmee eventueel je je training een nieuwe twist kan geven.

5. Sportstech SX600 Elite Indoor

De laatste en duurste spinningfiets in onze top 5 is de SX600 Elite Indoor van Sportstech Germany.

Dit model is niet bedoelt voor iedereen en is zeker niet de beste koop als je kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding. Maar als je echt een spinningfiets wilt met alles er op en er aan, is de XS600 het kopen waard.

De spinningfiets werkt met de Kinomap en Fitshow+ apps. Met deze fitness apps houdt je gemakkelijk je resultaten bij. Ook kan je overschakelen naar de “wedstrijdmodus” waarin je online tegen anderen kan racen.

Jammer genoeg werkt de SX600 echter niet met Zwift of Strava.

In totaal weegt de spinningbike 73 kg, en heeft een vliegwiel van 26 kg. Het vliegwiel is dus een stuk zwaarder dan de andere fietsen op deze lijst.

Zoals je mag verwachten van een spinningfiets met deze prijs, komt deze Sportstech spinningfiets standaard met een hartslagmeter en is het mogelijk om te trainen op vermogen.

Waar moet je op letten bij een spinningfiets?

Als het op spinningfietsen aankomt is de keuze groot. Dat betekent dat er altijd wel eentje tussen zit die goed bij je past, maar dat het niet altijd gemakkelijk is om die te vinden.

Hieronder vind je de belangrijkste punten waar je op moet letten als je een nieuwe spinningfiets wilt kopen:

  • Vliegwiel van je spinningfiets: het vliegwiel is de ronddraaiende schrijf dat bevestigd is aan je trappers. Het gewicht van het vliegwiel bepaalt de weerstand van je fiets en hoe soepel de trapbeweging is. Over het algemeen geld hier hoe zwaarder, hoe beter. Maar kies in ieder geval een vliegwiel dat minstens 10 kg is.
  • Verstelbare zadel & stuur: de juiste fietshouding is belangrijk om blessures te voorkomen tijdens het sporten. Controleer of je het stuur en zadel kan afstellen en wat het maximaal aanbevolen lichaamslengte voor de spinningfiets is. Dit is vooral belangrijk als je op zoek bent naar een spinningfiets voor lange mensen.
  • Stabiliteit spinningfiets: het laatste dat je wilt is dat je fiets omvalt tijdens het sporten. Veel spinningfietsen hebben pootjes waarmee de fiets op de vloer rust. Hoe groter die voetjes, hoe steviger je fiets staat. Daarnaast is het totale gewicht van fiets ook belangrijk, want een zwaardere spinningfiets staat steviger op de grond. Daar staat natuurlijk tegenover dat een zware spinningfiets ook moeilijker te verplaatsen is.
  • Spinningfiets pedalen: de meeste spinningfietsen worden geleverd met toeclips. Dit riempjes waar je je schoenen in kan plaatsen om te voorkomen dat je voet van de pedalen afglijd. Meer ervaren sporters kiezen vaak de klikpedalen of SPD pedalen. Hiervoor heb je wel speciale fietsschoenen nodig.

De 4 punten hierboven zijn belangrijk ongeacht welke spinning fiets je koopt. Maar als je voor een van de betere spinningfietsen gaat, kan je eventueel ook kiezen voor een hartslagmeter, wattagemeter, of scherm.

Spinningfiets met hartslagmeter

Door gebruik te maken van specifieke hartslagzones kan je meer uit je training halen. Zo is trainen op 60% van je maximale hartslag de juiste intensiteit om vet te verbranden, terwijl sporten rond de 80% je kan helpen om je persoonlijke records te verbreken.

Als je op je spinningfiets ook graag wilt trainen met hartslagzones, dan kan je een model kiezen dat een hartslagmeter heeft.

Meestal zijn de hartslagmeters in de handvaten verwerkt als contact sensoren. Deze zijn niet super nauwkeurig, maar wel goedkoop. Soms kan je ook een externe hartslag meter aansluiten op je spinning fiets zoals een borstband of een hartslag horloge.

Spinningfiets met wattage meter

In plaats van trainen op basis van je hartslag kan je ook trainen op basis van vermogen. Hiervoor heb je een spinningfiets met een wattagemeter nodig, ook bekend als een vermogensmeter of powermeter.

Een wattage meter houdt bij hoeveel energie je levert tijdens het fietsen en is dus een objectievere manier om je prestatie bij te houden dan een hartslagmeter.

Jammer genoeg zijn de meeste spinningfietsen met wattage meter zeer duur.

Spinningfiets met scherm

Veel spinning fietsen komen tegenwoordig met een klein LCD schermpje waarop je informatie kan aflezen zoals de tijd van je work-out, de afstand die je hebt afgelegd en het aantal kilometers dat je hebt afgelegd, etc.

Als je spinning fiets ook een hartslagmeter of wattage meter heeft, kan je die informatie ook vinden op je scherm.

Op een luxere spinning fiets kan je soms ook een groot Tv-scherm vinden. Daarop kan je niet alleen de bovenstaande basis informatie vinden, maar kan je ook je favoriete programma’s bekijken tijdens je training of gebruik maken van Zwift.

Spinningfiets met Zwift

Zwift is een software programma waarmee je interactief kan trainen en routes kan afleggen in een digitale wereld. Als het parkoers aangeeft dat je de berg opfietst, wordt ook automatische de weerstand van je spinningfiets verhoogd.

Ook kan je met Zwift gemakkelijk je eigen prestaties bijhouden en deze vergelijken met je vrienden.

Als je Zwift wilt gebruiken op je spinningfiets heb je een model nodig dat een cadans- en snelheidssensor met ANT+ of Bluetooth heeft.

Spinningfiets of hometrainer?

Voordat je een spinningfiets koopt is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een spinningfiets en een hometrainer. Ze lijken natuurlijk veel op elkaar, maar ze zijn zekers niet hetzelfde.

Het grootste verschil is het doortrapmechanisme. Bij spinningfietsen blijven de pedalen rondgaan als ze eenmaal in beweging zijn. Hierdoor wordt je uitgedaagd om steeds door te blijven gaan.

Het fietsen op een spinningfiets lijkt dus erg op het fietsen op een racefiets. Vandaar dat veel wielrenners kiezen voor spinningfiets.

Een spinningfiets is dus beter geschikt voor de echte sporter. Met een spinningfiets kan je namelijk goed focussen op je sportprestaties en is het gemakkelijker om je sportieve doelen te behalen.

Een hometrainer beschikt meer comfort en is vooral bedoelt voor mensen die op een iets rustiger tempo willen sporten.

Lees ook ons artikel over de beste hometrainers.

Veel gestelde vragen

Wat is een spinningbike?

Een spinningbike, ook bekend als een spinningfiets, is een stilstaande fiets die vaak in sportscholen te vinden is. Met een spinningbike kan je niet alleen je benen, maar je hele lichaam trainen. Een spinningfiets heeft een doortrapsysteem, waardoor het een andere sportbeleving geeft dan een hometrainer.

Wat kost een spinningfiets?

Een standaard spinningfiets kost ongeveer € 500 to € 1000, terwijl de allerbest spinningfietsen kunnen oplopen tot boven de € 2000. Als je op zoek bent naar een

Wat is beter: spinning of crosstrainer?

Een effectieve spinning sessie is explosief en heeft een hoog tempo waardoor je veel calorieën kan verbranden. Een crosstrainer is een combinatie tussen 4 toestellen: een fiets, een loopband, een stepper, en een cross country ski-trainer. Op een crosstrainer gebruik je meer verschillende spiergroepen, maar ligt het tempo normaal ook iets lager waardoor een gemiddelde trainingssessie duurt langer.