Top 5 beste speed pedelecs In 2023 | Test & Vergelijking

Je kent het probleem.

Je woont te dicht bij je werk voor de auto. Maar toch ook te ver weg voor de fiets. Wat doe je dan?

In dat geval is een speed pedelec ideaal.

Een speed pedelec mag namelijk tot 45 km/u gaan, terwijl een elektrische fiets slechts 25 km/u mag.

Hierdoor kom je gemakkelijk en snel aan op je werk ongeacht weer en wind.

Maar een nieuwe speed pedelec kiezen is niet makkelijk. Er zijn namelijk veel modellen waar je uit kan kiezen.

1. Stromer ST1

beste speed pedelec

Stromer is een Zwitsers fietsmerk dat bekent is om hun speed pedelecs van hoge kwaliteit.

Er zijn 4 verschillende modellen waar je uit kan kiezen: de ST1, ST2, ST3, en ST5. Hoewel dit allemaal uitstekende speed pedelecs zijn, raden we vooral de ST1 aan.

Ondanks dat de Stromer ST1 het instapmodel is, heeft die toch een uitstekende actieradius, krachtige motor, en wordt ook op het gebied van comfort geen compromissen gemaakt.

Als je de Stromer ST1 online koopt kan je ook zelf de fiets configureren en aan je eigen voorkeuren aanpassen.

Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit 4 verschillende accu’s. De standaard accu van 500 Wh gaat maximaal 90 kilometer mee, hoewel dat in de praktijk onder slechte (weers)omstandigheden best de helft kan zijn.

Als dat niet voldoende is, kan je ook kiezen voor een betere accu met een maximale actieradius van 120, 150, of 180 kilometer. Voor deze upgrade moet je echter wel een kleine €300, €700, of zelfs €1000,- bij leggen.

Naast het normale fietsframe is er ook de keuze voor een sportief fietsframe. Zelfs als je niet van plan bent om met je speed pedelec te sporten, kan een sportief frame aantrekkelijk zijn als je liever een sportieve fietshouding hebt tijdens het fietsen.

Daarnaast is er ook de optie voor een verende voorvork en zadel. Hoewel deze dus optioneel zijn, raden we ze wel ten sterkste aan voor het fietscomfort. Zonder verende voorvork en zadel zul je elke kleine steentje en oneffenheid op de weg voelen, vooral op hoge snelheden.

Onder de verschillende modellen van Stromer is de ST1 het goedkoopst met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Als geld geen probleem is zijn de andere modellen ook het overwegen waard.

De ST2, ST3, en ST5 hebben allemaal een paar extra snufjes en luxe die je niet op de ST1 kan vinden. Maar daar betaal je ook flink voor. De ST5 is bijvoorbeeld 2 keer duurder dan de ST1. Voor de meesten zullen deze luxe modellen dus buiten het budget vallen.

De Stromer ST1 is van uitstekende kwaliteit en fietst lekker gemakkelijk. Ondanks dat de prijs iets hoger is dan gemiddeld, heeft deze speed pedelec een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

2. Riese & Müller Charger 3

speed pedelec test

De Riese & Müller Charger modellen zijn al lang populair onder de fietsforensen, omdat ze lekker comfortabel rijden en weinig onderhoud nodig hebben.

Het is daarom fijn om te zien dat Riese & Müller continue nieuwe en verbeterde versies uitbrengt van die model. Zo was er in 2019 de Charger 2 en in 2020 de Charger 3.

De Charger 3 komt met een nieuw frame dat iets comfortabeler fiets. De accu is ook iets krachtiger dan voorheen en netjes weggewerkt in het frame.

Alle Charger 3 modellen zijn beschikbaar als een speed pedelec en als een normale elektrische fiets. De speed pedelec varianten worden aan gegeven met een HS (high speed) in de naam.

Er zijn 5 verschillende Charger 3 modellen beschikbaar: Touring HS, Vario HS, GT Touring HS, GT Vario HS, GT Rohloff HS. Het meest belangrijke verschil tussen deze modellen is het type versnelling en welke banden ze hebben.

De Touring modellen hebben een Shimano kettingversnelling, de Vario modellen hebben een traploze Enviolo naafversnelling, en de GT Rohloff HS heeft een Rohloff naafversnelling.

Daarnaast staat de GT voor Grand Touring, wat inhoud dat deze modellen banden hebben die geschikt zijn voor zowel de verharde weg als off-road fietsen.

Jammer genoeg is de actieradius van deze speed pedelecs met een standaard accu niet heel groot. Onder ideale omstandigheden is de actieradius rond de 60 kilometer, maar in de praktijk ligt de actieradius rond de 45 kilometer.

Als dat niet groot genoeg is kan je kiezen voor een model met de nieuwste Dual Battery techniek. Daarmee kan je het bereik vergroten tot ruwweg 85 kilometer, maar moet je wel €1000,- extra betalen.

Aangezien een traploze versnelling toch vaak wat fijner fietst, raden we voor de meeste mensen de Riese & Müller Charger 3 Vario HS aan.

Mocht je de speed pedelec niet alleen in de stad, maar ook op zandpaden of in het bos willen gebruiken, dan kan je voor de Charger 3 GT Vario HS gaan.

De Riese & Müller Charger 3 is een goede keuze als stadsfiets voor forenzen. Mocht je voor een GT model gaan, dan kan deze speed pedelec ook gebruikt worden in het bos of op de zandweg. Jammer genoeg is de actieradius van de standaard accu relatief klein.

3. Cube Kathmandu Hybrid 45

speed pedelec vergelijken

Hoewel Cube een relatief nieuwe fabrikant van speed pedelecs is, is de Cube Kathmandu Hybrid 45 zeker een kijkje waard.

Deze speed pedelec werd voor het eerst uitgebracht in 2020, en heeft dit jaar een kleine upgrade gekregen.

De Cube Kathmandu Hybrid is verkrijgbaar als normale elektrische fiets of als speed pedelec. Als je de speed pedelec wilt moet je gaan voor de Kathmandu Hybrid 45 625 2021.

Wat gelijk opvalt is dat deze speed pedelec een stuk goedkoper is dan de concurrentie. Maar kan Cube voor zo’n laag prijsje wel goed kwaliteit leveren?

Een snel kijkje naar de accu laat zien dat daar in ieder geval niet op bezuinigd is. De standaard accu die met deze fiets komt is 625 Wh en is goed voor een maximale actieradius van 130 kilometer. Bij andere speed pedelecs moet je vaak geld bijleggen voor een soortgelijke accu en actieradius.

Naast de accu komt deze speed pedelec ook met een sterke Bosch Performance Line Speed motor en een Shimano XT versnelling. Dat is dus dezelfde hardware die je op sommige modellen van de duurdere Charger 3 kan vinden.

Als het aan komt op kwaliteit, doet Cube Kathmandu Hybrid zekers niet onder aan de andere merken op deze lijst.

Daarnaast fiets de Kathmandu ook best lekker dankzij het lichte aluminium frame en de verende zadelpen, hoewel de versnelling jammer genoeg niet traploos is.

De Cube Kathmandu Hybrid bied verrassend veel voor de lage prijs. De accu, motor, en versnellingen zijn allemaal vergelijkbaar in kwaliteit met duurdere speed pedelecs. Jammer genoeg is er weinig ruimte om de fiets aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren.

4. Gazelle No 1

speed pedelec review

Op een lijstje zoals deze kan Gazelle natuurlijk niet ontbreken.

De afgelopen jaren waren de Gazelle Cityzen Speed en de Gazelle Ultimate Speed zeer populair onder de speed pedelecs.

Maar in maart van dit jaar lanceerde Gazelle een nieuwe speed pedelec: de Gazelle No 1.

Verrassend genoeg werd de Gazelle No 1 door de RAI vereniging bestempeld als de “fiets van het jaar” al voordat die te koop was. Er was vanaf het begin grote interesse voor deze fiets.

Wat vooral opvalt is het design. De Gazelle No 1 ziet er zeer sportief uit en is beschikbaar in 5 verschillende kleuren: oranje, blauw, grijs, rood, en zwart.

De accu is mooi in het frame weg gewerkt en als je er een snelle blik op werpt, zou je het misschien niet eens door hebben dat het om een elektrische fiets gaat.

Dit model maakt gebruik van een krachtig Bosch motor van 85 nM en de bekende automatische naafversnelling en Enviolo.

De fiets komt standaard met een enkele accu van 625 Wh. Maar voor €1000,- extra krijg je de dubbele accu van 1125 Wh. Jammer genoeg word deze twee accu op het fietsframe geplaatst wat een smetje is op het strakke design.

Ook geeft Gazelle niet aan wat de maximale actieradius is van deze accu’s. Maar als je naar de vergelijkbare motor en accu van de Gazelle Ultimate kijkt als voorbeeld, is de actieradius van de 625 en 1125 Wh accu’s te schatten rond de 75 en 130 kilometer.

Het grootste nadeel is dat de No 1 een stuk duurder is dan de overige speed pedelecs van Gazelle. Mocht je op zoek zijn naar een goedkopere speed pedelec van Gazelle, dan is de Ultimate Speed 380 nog steeds een uitstekende keuze.

Van Gazelle word altijd vele verwacht en de No 1 stelt zekers niet teleur. Het sportieve design zal veel mensen aanspreken en de motor is ook zeer betrouwbaar. De actieradius van de standaard accu en de prijs laten echter wat te wensen over.

5. Klever X Speed Pinion

welke speed pedelec kopen

Vorig jaar stond de Klever X Speed al op onze lijst van favoriete speed pedelecs. Maar sindsdien is Klever met een nieuwe variant uit gekomen: de X Speed Pinion.

Dit nieuwe model kost rond de €7000,- en valt daarmee dus in het hoge prijssegment.

Het belangrijkste verschil aan dit model is de Pinion versnellingsbak dat het schakelen tussen een van de 12 versnellingen een stuk aangenamer maakt.

Bovendien zorgt de combinatie van de Pinion versnellingsbak en de riemaandrijving ervoor dat deze speed pedelec relatief weinig onderhoud nodig heeft. Geen onverwachts gedoe dus als je ’s ochtends naar je werk moet.

De Klever X Speed Pinion fietst ook heel lekker dankzij de goede vering, comfortabele zadel, geruisloze motor, en de grote spatborden.

Daarnaast komt de fiets ook met mini koplampen met zowel groot en dimlicht. Zodat je ook op hoge snelheden in het donker goed zicht op de weg hebt.

De standaard accu is 850 Wh en geeft een maximale actieradius van 110 kilometer. Dat lijkt heel veel, maar Klever heeft ook aan gegeven dat de gemiddelde actieradius rond de 45 kilometer ligt. Mocht je meer nodig hebben, dan kan je kiezen voor de 1200 Wh accu met een gemiddelde actieradius van 70 kilometer.

De X Speed Pinion is dus een zeer betrouwbare speed pedelec voor woon-werkverkeer. Maar door de hoge prijs zul je jezelf moeten afvragen of je al die luxe ook daadwerkelijk nodig hebt.

Voor mensen met een kleiner budget is de Klever X Speed ook nog steeds een goede optie. Dit model heeft wellicht niet de Pinion versnellingsbak, maar is wel een stuk goedkoper.

De Klever X Speed Pinion fietst lekker, is van goede kwaliteit, en heeft weinig onderhoud nodig. Maar door het hoge prijskaartje laat de prijs-kwaliteitsverhouding wel wat te wensen over.

Speed pedelecs vergelijken

In onze eigen speed pedelec test hebben we verschillende modellen met elkaar vergeleken en vooral aandacht besteed aan hoe lang de accu mee gaat, waar de motor is bevestigd, de versnelling, en hoeveel de speed pedelec kost.

Hieronder vind je snel de meest belangrijke resultaten in de tabel:

Kenmerk Stromer ST1 Riese & Müller Charger 3 Cube Kathmandu Hybrid Gazelle No1 Klever X Speed Pinion
Motor Locatie Achter Midden Midden Midden Achter
*Maximale Actieradius (km) 90-180 60-85 130 75-130 110-160
Versnellingen 9 Traploos 12 Traploos 12
*Prijs (€) ~5000 4500 4000 6000 7200

* De actieradius hangt af van de accu die je kiest. De laagste waarde staat voor de standaard accu die met de fiets komt, en de hoogste waarde is voor de duurste beschikbare accu.

** De prijzen zijn afgerond en kunnen verschillen tussen fietsenwinkels of tijdens aanbiedingen.

Waar op letten bij aankoop speed pedelec

Voordat je een nieuwe speed pedelec koopt, wil je natuurlijk eerst alle modellen met elkaar vergelijken en eventueel een proefrit maken met een speed pedelec.

Ongeacht welk model je kiest, een speed pedelec is natuurlijk een flinke investering. Je wilt dus niet later erachter komen dat je de verkeerde gekozen hebt.

Hier zijn 4 factoren waar je vooral op wilt letten:

Actieradius: is een indicatie van hoe veel km je kan afleggen met een volle accu. De maximale actieradius is door de fabrikant onder perfecte omstandigheden gemeten. Dat betekent dus dat die in de praktijk een stuk lager kan zijn.

Sinds je meer energie verbruikt op hoge snelheden, ligt de actieradius van de speed pedelec normaal lager dan de standaard elektrische fiets als je uitgaat van dezelfde accu.

Motor Locatie: de motor kan bevestigd zijn op het achterwiel, het voorwiel, of in het midden op/in het fietsframe. De locatie van de motor heeft invloed op het rijgedrag en comfort.

De middenmotor zorgt voor een stabiele gewichtsverdeling, is energiezuinig, voelt natuurlijk aan, maar maakt vaak ook wat meer geluid en is iets duurder.

De voorwielmotor is goedkoop en onderhoudsvriendelijk, maar maakt het sturen zwaarder en is ook vaak minder krachtig.

De achterwielmotor is zeer stil, krachtig en zorgt voor veel fietscomfort, maar is ook redelijk duur, vereist meer onderhoud, en rijdt minder efficiënt dan een middenmotor.

De beste locatie van de motor hangt dus vooral af van je persoonlijke voorkeur.

Versnelling: de versnelling kan invloed hebben op het fietscomfort en hoe efficiënt je rijdt. Je wilt genoeg versnellingen tot je beschikking hebben om altijd voldoende trapondersteuning te hebben. Maar ook weer niet te veel ondersteuning omdat je accu dan sneller leeg is.

Veel nieuwe modellen hebben tegenwoordig een traploze versnelling. Daarmee schakel je altijd automatisch over naar de juiste versnelling, zodat je zelf op het fietsen kan focussen.

Daarnaast kan het type ook invloed hebben op hoe onderhoudsgevoelig je speed pedelec is.

Prijs: dat een speed pedelec een flinke investering is voor een fiets kan niemand ontkennen. Zelfs voor een goedkope speed pedelec zul rond de €4000 kwijt zijn.

Als je dat geld niet direct beschikbaar hebt, kan je proberen de speed pedelec op andere manieren te financieren. Zo kan je bijvoorbeeld een speed pedelec leasen, een speed pedelec op afbetaling kopen, of gebruik maken van het fietsplan.

Elektrische fiets of speed pedelec

Het belangrijkste verschil is dat je met een speed pedelec 45 km/u kan, terwijl je met een elektrische fiets wettelijk slechts 25 km/u mag.

Dat maakt de speed pedelec geschikt voor mensen die net iets verder weg van hun werk wonen.

Om die hoge snelheden van 45 km/u te bereiken heb je echter wel lange ritten nodig zonder al te veel stops. Een elektrische fiets is de betere keuze als je vooral kleine en drukke routes aflegt waarbij je vaak moet stoppen.

Jammer genoeg is een speed pedelec ook vaak 2 tot 3 keer zo duur als een elektrische fiets. Dat komt vooral omdat de speed pedelec een sterkere motor een grotere accu nodig heeft voor die hoge snelheden.

Daarnaast gelden er voor jou als fietser op een speed pedelec ook andere regels. Zo ben je verplicht een WA-verzekering af te sluiten, heb je een kenteken nodig, en heb je een helmplicht.

Ook is de speed pedelec niet toegestaan op een normaal fietspad. Met een speed pedelec hoor je te fietsen op het bromfietspad of op de rijbaan.

Als fietser op een elektrische fiets zijn deze extra regels niet op jou van toepassing.

Veel gestelde vragen

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec is een elektrische fiets waarmee je een snelheid van 45 kilometer per uur kan bereiken. Wettelijk gezien word de speed pedelec daarom als bromfiets beschouwt en gelden er voor de speed pedelec ander verkeersregels dan de gewone elektrische fiets die slechts 25 kilometer per uur gaat..

Hoe hard mag een speed pedelec?

Een speed pedelec mag maximaal 45 km/u gaan als deze op de rijbaan is. Op het bromfietspad mag de speed pedelec 40 km/u binnen de bebouwde kom en 30 km/u buiten de bebouwde kom. Voor speed pedelecs gelden dus dezelfde snelheidsregels als voor de bromfiets.

Heb je een rijbewijs nodig voor een speed pedelec?

In tegenstelling tot de normale elektrische fiets, ben je als bestuurder van een speed pedelec verplicht een rijbewijs te hebben. Dit kan of een AM (bromfiets) of een B (auto) rijbewijs zijn.

Moet een speed pedelec verzekerd zijn?

Als je op een speed pedelec rijt moet je verplicht een Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekering afsluiten. Deze dekt de schade die je mogelijk aanbrengt aan anderen tijdens een ongeluk.

Daarnaast kan je je ook extra laten verzekeren door middel van een WA+ of All-risk verzekering. Dat hoeft niet, maar als je het wel doet, ben je ook verzekerd tegen diefstal en schade door natuurelementen zoals brand of storm.

Per verzekeraar kunnen de voorwaarden van de verzekering nogal verschillen. Het is daarom altijd een goed plan om even rond te kijken en te vergelijken voordat je een verzekering afsluit.

Moet je een helm dragen op een speed pedelec?

Je bent verplicht een bromfietshelm die voldoet aan de ECE 22.05 norm of een speed-pedelec helm die voldoet aan de NTA 8776:2016. Normaal staat dit aangegeven op de helm zelf of de verpakking van de helm. De speed-pedelec helmen zijn normaal een stuk lichter en belemmeren het gehoord minder.

Lees ook ons artikel hier over de beste speed pedelec helmen.