Wat is de beste speed pedelec in 2020?

beste speed pedelec 2019

Je kent het probleem.

Je woont te dicht bij je werk voor de auto. Maar toch ook te ver weg voor de fiets. Wat doe je dan?

In dat geval is een speed pedelec ideaal.

Een speed pedelec kan namelijk tot 45 km/u gaan. Terwijl een elektrische fiets slechts 25 km/u mag.

Hierdoor kom je gemakkelijk en snel aan op je werk ongeacht weer en wind.

Maar een nieuwe speed pedelec kiezen is niet makkelijk. Er zijn namelijk veel modellen waar je uit kan kiezen.

Speed pedelec tests

Als je even snel googelt naar “speed pedelec fietstest” kom je waarschijnlijk een van de volgend tests van de fietsersbond, elektrabikes, ebike.be, of het Algemeen Dagblad tegen.

Als je de top 5 speed pedelecs van deze tests met elkaar vergelijkt krijg je de volgende lijst:

FietsersbondElectrabikesEbike.beAlgemeen Dagblad
Stromer ST2 SportRiese & Müller BlueLABEL HSRiese & Müller Delite GT TouringStromer ST3
Klever X SpeedStromer ST2Stromer ST3M1 Spitzing Plus
Stromer ST5Klever X SpeedGazelle CityzenKlever X Speed
Stromer ST1xGazelle CityzenHaibike SDURO Trekking SSpecialized Vado 6.0
Riese & Müller New ChargerBulls Green MoverM1 Spitzing EvolutionKlever B Speed

Wat direct opvalt, is dat speed pedelecs van Stromer en Riese & Müller het altijd goed doen.

Ook opmerkelijk is dat sommige modellen die het goed doen in een van de tests helemaal niet voorkomen in een van de andere tests.

De Gazelle Cityzen doet het bijvoorbeeld goed bij de test van Electrabikes en Ebiki.be, maar staat niet in de top 5 van de andere tests.

Dit komt omdat elke speed pedelec test om praktische redenen slechts een kleine selectie uitprobeert.

Let er echter op dat al deze tests uit 2018 of 2019 komen. En in twee jaar tijd kan er veel veranderen, vooral als het aankomt op elektrisch fietsen.

Dus we hebben voor je uitgezocht welke modellen uit deze lijst het nog steeds goed doen, welke modellen vernieuwt zijn, en welke modellen je het best kan vermijden.

Speed pedelecs vergelijken

Als je wilt weten wat de beste speed pedelecs van 2020 zijn zal je dus de verschillende tests met elkaar moeten vergelijken, en ook rekening moeten houden met nieuwe modellen die sindsdien zijn uitgebracht.

Dat klinkt als veel werk, en dat was het ook!

Wij hebben namelijk de beste speed pedelecs voor je hieronder op een rijtje gezet.

1 Stromer ST1 X Sport

De elektrische fietsen van Stromer worden gemaakt met de nieuwste Zwitserse technologie. Dat betekent dat je zowel hoge kwaliteit en een hoog prijskaartje kan verwachten.

Momenteel kan je kiezen uit 17 verschillende speed pedelecs van Stromer. Niet bepaald gemakkelijk om daar de beste uit te kiezen. Toch springt de Stromer ST1 X Sport er voor ons uit.

De ST1 X Sport is een wendbare speed pedelec met een accu van maar liefst 800 Wh en een maximale actieradius van 150 km. Dit maakt hem een goede keuze als je grote afstanden moet af leggen.

De Stormer ST1 X Sport fietst lekker dankzij de goede vering en je haalt gemakkelijk 45 kilometer per uur.

Als je alleen kleine ritjes maakt kan je ook gaan voor de Stromer ST1 Sport (zonder de X) die iets goedkoper is en een minder grote accu heeft.

Toch is dit model niet het beste dat Stromer te bieden heeft. Als je echt op zoek bent naar de beste speed pedelec moet je eens een kijkje nemen naar de Stromer ST5.

De ST5 heeft echt alles er op en er aan en laat niets te wensen over. Behalve de prijs dan. Voor de gemiddelde koper ligt de ST5 jammer genoeg ver uit het budget. Vandaar dat voor ons de Stromer ST1 X Sport toch de betere optie blijft.

2 Riese & Müller Charger 3 GT Vario HS

De Riese & Müller Charger is al lang populair onder de fietsforensen, omdat die lekker comfortabel rijdt en weinig onderhoud nodig heeft.

Het is daarom fijn om te zien dat Riese & Müller continue nieuwe en verbeterde versies uitbrengt van die model. Zo was er in 2019 de Charger 2 en in 2020 de Charger 3.

De Charger 3 komt met een nieuw frame dat iets comfortabeler fiets. Ee accu is ook iets krachtiger dan voorheen en netjes weggewerkt in het frame.

Als je op zoek bent naar een speed pedelec moet je de HS variant hebben. Dit staat voor High-Speed en deze modellen kunnen maximaal 45 kilometer per uur, terwijl de standaard Charger 3 slecht 25 kilometer per uur gaat.

Ook kan je kiezen welke banden je op de fiets wilt. Zo komt de Charger 3 standaard met Schwalbe Big Ben, maar komt de Charger 3 GT met Schwalbe Super Moto X banden. De Super Moto X banden zijn iets breder, gaan langer mee, en doen het beter off-road.

We raden dus de Charger 3 GT Vario aan, omdat je daarmee lekker snel en gemakkelijk op je werk aankomt ongeacht de omstandigheden.

Mocht de Charger 3 net buiten je budget vallen, dan kan je overwegen om een ouder model (zowel Charger 1 als Charger 2) te kopen, aangezien deze ook in anno 2020 het nog steeds goed doen.

3 Cube Kathmandu Hybrid 45 625 2020

De Cube Kathmandu Hybrid is een model dat je niet in een van de oudere fietstests kan vinden.

Dit model is uitgebracht in 2020 en zou zekers goed scoren in een nieuwe test.

Wat de Kathmandu Hybrid vooral aantrekkelijk maakt is de prijs-kwaliteitverhouding. Je krijgt echt een hele mooie speed pedelec voor een relatief laag prijsje.

De sterke motor en goede accu zorgt ervoor dat je lekker ver kan fietsen.

Opmerkelijk is dat de Kathmandu Hybrid lekker fietst met en zonder de trapondersteuning dankzij het lichte aluminium fietsframe. Daarnaast is deze speed pedelec ook zeer stabiel en heb geen last van gewankel tijdens het sturen.

De Cube Kathmandu Hybrid is verkrijgbaar als normale elektrische fiets of als speed pedelec. Als je de speed pedelec wilt moet je gaan voor de Kathmandu Hybrid 45 625 2020; het eerste getal staat voor de maximale snelheid, het tweede getal geeft aan hoeveel Wh de accu is, en het derde getal is het collectiejaar.

4 Gazelle Cityzen Speed

Als je vooral kleinere afstanden in de stad aflegt kan je ook gaan voor de Gazelle Cityzen Speed.

De Gazelle Cityzen werd voor het eerst in 2016 uitgebracht, en is een sportieve en wendbare fiets die je snel naar je werk brengt.

In 2018 won deze fiets de Nationale E-bike test dankzij de lichte fiets frame and het strakke design. En in 2019 gaf Gazelle de Cityzen nog een update en is die een stukje beter dan voorheen.

Maar vergeleken met de Stromer ST of de Charger 3 is dit echter een relatief minimalistische fiets.

Dit is vooral terug te zien in de actieradius van de Cityzen Speed. Terwijl je met de meeste speed pedelecs gemakkelijk 100 kilometer kan fietsen heeft de Cityzen Speed slechts een actieradius van 55 kilometer.

Dit betekent dat je op maximale snelheid je de accu in ongeveer een uurtje compleet leeg fietst. De Cityzen Speed is dus vooral voor kleinere afstanden.

*Opmerkelijk is dat de Cityzen T10 en Cityzen C8+ wel een actieradius van 150 kilometer hebben. Maar deze modellen kunnen slechts 25 kilometer per uur en hebben geen verende voorvork.

Naast de standaard Cityzen Speed kan je ook kiezen voor de Cityzen Speed 380. Deze kan ook 45 kilometer per uur maar heeft een traploze versnelling.

5 Klever X Speed

De Klever X Speed is nog een fiets die vaak goed uit de speed pedelec tests kwam als een budget optie.

Als je de Klever X Speed ziet merk je direct dat dit geen normale fiets waar simpelweg een motor op is gezet. Deze fiets heeft een sportief frame dat zowel door vrouw als man geschikt is.

De Klever X Speed fiets comfortabel door de verende voorvork en haalt gemakkelijk de 45 kilometer per uur. De standaard versie wordt geleverd met een 570 Wh accu, maar als je bij betaalt kan je ook kiezen voor een 850 Wh accu.

In 2018 bestempelde dit model als “beste deal” uit de consumentenbond fietstest. Of dit in 2020 echter nog steeds het geval is valt te betwijfelen.

In 2020 kwam Klever namelijk met een vernieuwde X Speed die nog stijver is, meer grip heeft, en comfortabeler fietst. Maar jammer genoeg ging de prijs ook met bijna €750 omhoog.

Zowel de Gazelle Cityzen Speed als de Cube Kathmandu Hybrid zijn dus goedkoper dan de nieuwe Klever X Speed.

Dat betekent natuurlijk niet dat de Klever X Speed plotseling een slechte keuze is. Als je op zoek bent naar een sportieve speed pedelec dan is die alsnog het overwegen waard. Maar als je op zoek bent naar een goedkope speed pedelec zijn er beter opties.

Veel gestelde vragen

Koop je een speed pedelec voor de eerste keer? Dan kan je hieronder de meest voorkomende vragen vinden.

Wat is een speed pedelec?

Bij een elektrische fiets stopt de trapondersteuning als je harder dan 25 kilometer per uur gaat. Bij de speed pedelec is dit niet het geval en kan je met flink trappen soms snelheden van 45 kilometer per uur bereiken.
Dat zijn natuurlijk flinke snelheden voor een fiets. Hoewel de speed pedelec origineel als snorfiets werd geclassificeerd is dat sinds 2017 veranderd.
Tegenwoordig word de speed pedelec gezien als een bromfiets, met als gevolg dat compleet andere regels voor je gelden. Meer daarover hieronder.

Hoe hard kan een speed pedelec?

Een speed pedelec mag maximaal 45 kilometer per uur gaan, maar niet elke speed pedelec haalt deze snelheid. Soms moet je zelf flink mee trappen en de wind een beetje in de rug hebben om zo snel te gaan.
Onder normale omstandigheden bereik je met een gemiddelde speed pedelec snelheden tussen de 30 tot 40 kilometer per uur.
Onthoud wel dat je de accu snel leeg hebt als je met de maximale trapondersteuning fietst. Voor elke kilometer per uur die je sneller wilt gaan verbruik je exponentieel meer energie.

Heb je een rijbewijs nodig voor een speed pedelec?

In tegenstelling tot de normale elektrische fiets, ben je als bestuurder van een speed pedelec verplicht een rijbewijs te hebben. Dit kan of een AM (bromfiets) of een B (auto) rijbewijs zijn.

Moet een speed pedelec verzekerd zijn?

Als je op een speed pedelec rijt moet je verplicht een Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekering afsluiten. Deze dekt de schade die je mogelijk aanbrengt aan anderen tijdens een ongeluk.
Daarnaast kan je je ook extra laten verzekeren door middel van een WA+ of All-risk verzekering. Dat hoeft niet, maar als je het wel doet, ben je ook verzekerd tegen diefstal en schade door natuurelementen zoals brand of storm.
Per verzekeraar kunnen de voorwaarden van de verzekering nogal verschillen. Het is daarom altijd een goed plan om even rond te kijken en te vergelijken voordat je een verzekering afsluit.

Moet je een helm dragen op een speed pedelec?

Je bent verplicht een bromfietshelm die voldoet aan de ECE 22.05 norm of een speed-pedelec helm die voldoet aan de NTA 8776:2016. Normaal staat dit aangegeven op de helm zelf of de verpakking van de helm.
De speed-pedelec helmen zijn normaal een stuk lichter en belemmeren het gehoord minder.

Waar moeten speed pedelecs rijden?

Een speed-pedelec rijdt op een fiets/bromfietspad of op de rijbaan, dus niet op een fietspad!