Beste Fietstrainers Voor Thuis in 2023

Of je nu graag tijdens de donkere maanden binnen traint, je een regelmatig fietsschema probeert te volgen, of je binnen fietsen veiliger en gemakkelijker vindt, een fietstrainer kan een handig hulpmiddel zijn.

In de afgelopen jaren zijn vooral de “smart” trainers populair geworden. Om je te helpen een geschikte fietstrainer te vinden, heb ik hier de beste fietstrainers op een rijtje gezet.

Tacx T2900S FLUX S

  • Geschikt voor racefietsen en mountainbikes
  • Zeer stille fietstrainer
  • Maximale afwijking van 3%
  • Maximaal weerstandsvermogen van 1500 Watt
  • Maximaal halling van 10%
  • Geschikt voor interactieve software
  • ANT+ en Bluetooth
  • Werkt met Zwift

Wahoo KICKR

  • Nauwkeurigheid van 1%
  • Veert mee in hoeken tot 5%
  • Maximale helling van 20%
  • Maximale daling van 10%
  • Maximaal vermogen van 2200 Watt
  • Automatische kalibratie
  • ANT+ en Bluetooth
  • Werkt met Zwift

Elite Suito T

  • Zeer stille fietstrainer
  • Nauwkeurigheid van 2%
  • Maximale weerstand van 1900 Watt
  • Maximale helling van 15%
  • ANT+ en Bluetooth
  • Werkt met Zwift
  • Zeer stabiel
  • Opvouwbaar en gemakkelijk op te bergen
  • Voorwielsteun inbegrepen
  • Cassette moet apart gekocht worden

Welk type fietstrainer kiezen?

Het tweede dat je je moet afvragen als je een nieuwe fietstrainer koopt is of je een “direct drive” model of een “wheel-on” model wilt. Veel mensen kiezen voor de direct drive. Maar hieronder hebben we ze beide kort omschreven zodat je zelf kan kiezen wat bij je past.

Wheel-on fietstrainer

De wheel-on trainer is bij wijze van spreken een soort standaard. Je zet het achterwiel van je racefiets erin vast, zodat deze de grond niet meer raakt. De weerstand kan je zelf afstellen tijdens het fietsen door middel van een schakelaar op je stuur.

Normaal gebruiken deze modellen geen stroom en werken dus niet zo goed in combinatie met software zoals Zwift. Vandaar dat ze vooral worden gebruikt voor een korte warming-up of conditietraining.

Direct drive fietstrainer

Bij het direct drive model verwijder je eerst het achterwiel van je fiets, en monteer je vervolgens je fiets direct op het vliegwiel van de trainer. Hierdoor voelt het remmen een stuk realistischer en kan je achterwiel niet doorslippen. Daarnaast zijn ze ook vaak stiller dan de wheel-on trainers.

Vaak gebruikt een direct drive ook stroom, waardoor je hem gemakkelijk kan verbinden met een app of software programma.

Nadelen is dus wel dat je eerst je achterwiel moet verwijderen voordat je hem kan gebruiken wat extra tijd kost. Daarnaast zijn de direct drive trainers ook wat duurder dan de wheel-on trainers.

fietstrainer test

Smart trainers & interactieve fietstrainers

We hebben het al even gehad over smart trainers en interactieve fietstrainers. Deze twee woorden worden vaak door elkaar heen gebruikt en betekenen hetzelfde.

“Smart” betekent dat de trainer wireless kan verbinden met een app, tablet, of computer. Dit is handig als je gebruik wilt maken van online trainingsprogramma’s of digitale fietssimulators. Daarnaast zal een smart trainer ook automatisch de weerstand en stijgingspercentage aanpassen aan de route die je volgt op het scherm. Dit maakt het fietsen een stuk leuker en realistischer.

Als je op zoek bent naar een fietstrainer moet je jezelf dus eerst afvragen of je een interactieve fietstrainer wilt of een normale trainer. Hoewel het niet noodzakelijk is, raden we het toch wel vaak aan. Veel mensen die een trainer kopen dat niet interactief is, gebruiken hem een paar keer en raken er dan snel op uitgekeken.

Het enige nadele is natuurlijk dat de interactieve modellen duurder zijn, maar als het in je budget past, is het zeker de extra centen waard.

Fietstrainers met Zwift

Zwift is de meest populaire software dat wordt gebruikt voor fietstrainers. Met Zwift kan je kiezen uit een groot aantal verschillende trainingsprogramma’s zoals conditietraining en cardiotraining.

De route wordt vervolgens op het beeldscherm van je mobiel, tablet, of TV vertoont, zodat je door een virtueel landschap kan fietsen. Als je de berg op of af gaat, zal Zwift automatisch het stijgingspercentage en weerstand van de trainer aanpassen. Als je een goede interactieve trainer hebt en een mooi groot Tv-scherm, voelt het soms zo realistische dat je vergeet dat je eigenlijk binnen zit.

Als je een beetje competitief bent zoals ikzelf is misschien de leukste functie dat je met Zwift mee kan doen met online wedstrijden waarmee je tegelijkertijd tegen duizenden anderen fietst. Natuurlijk kan je ook alleen je vrienden uitnodigen en samen Zwift gebruiken.

Daarnaast kan je Zwift koppelen aan de Strava app, zodat je al je trainingsresultaten gemakkelijk bij kan houden.

Houd er wel rekening mee dat je voor Zwift apart moet betalen (ongeveer €10,- per maand) en dat je de software dus niet gratis bij de fietstrainer krijgt. Aangezien je Zwift abonnement maandelijks is op te zeggen, kan je er voor kiezen om het alleen in de winter te gebruiken.

Nadelen van goedkope fietstrainers

Soms kan je een goedkope fietstrainer bij de Lidl of soortgelijke winkel vinden. Dus waarom zal je voor een duur model gaan als het ook goedkoop kan?

Wat veel van deze goedkope modellen met elkaar gemeen hebben is dat ze erg luidruchtig kunnen zijn. Vooral de goedkope wheel-on trainers kunnen soms zoveel geluid produceren dat de andere mensen in huis er last van hebben.

Daarnaast kunnen ze ook onstevig zijn. Als je op een rustig tempo fietst dan is dat misschien geen probleem. Maar als je zo hard als je maar kan gaat om je persoonlijk record te verbreken, wil je er zeker van zijn dat trainer stevig op de vloer staat en niet omvalt. Als vuistregel geldt dat een wijdere fietstrainer stabieler is.

Bekende fietstrainer merken

1. Tacx fietstrainer

Wie aan fietstrainers denkt, denkt aan Tacx. Dit Nederlandse bedrijf heeft al jaren meer dan 50% van de markt in handen, en daar mogen we best trots op zijn.

Niet verrassend worden veel van de beste fietstrainers door Tacx gemaakt en is het een populair merk bij zowel de amateur wielrenners als de professionals.

Afhankelijk van je budget kan je een model vinden dat bij je past. Zo kan je een relatief goedkope Tacx fietstrainer kopen voor slechts €100, of gaan voor de aller best trainer voor een paar honderd euro.

Als je voor een Tacx smart trainer gaat, wordt deze vaak geleverd met Tacx premium software. Maar als je liever Zwift gebruikt kan dat natuurlijk ook.

2. Elite fietstrainer

Het Italiaanse merk Elite maakt ook fietstrainers die onder andere worden gebruikt door Tom Dumoulin voor zijn warming-up. Elite heeft twee apps voor virtuele coaching en videocoaching, maar kan ook met apps van derden gebruikt worden. De Elite Drivo is het beste model en kan zelfs een stijgingspercentage van 24% aan.

3. Wahoo fietstrainer

Wahoo is vooral bekend van hun fietscomputers, maar daarnaast maken ze ook uitstekende fietstrainers. Zo wordt hun meest populaire model, de Wahoo KICKR, gebruikt door Chris Froome en Geraint Thomas van Team Sky voor de warming-up en indoor training.

Spinningfiets of fietstrainer?

Voordat we het gaan hebben over de beste fietstrainers, laten we het eerst even hebben over het verschillen tussen en fietstrainer en een spinningfiets/hometrainer. In beide gevallen ben je aan het fietsen, maar er zijn toch enkele verschillen.

Bij een hometrainer of spinningfiets is het vliegwiel direct verbonden met de trappers. Daardoor blijven de trappers doorwegen ook als stopt met kracht zetten. Dit betekent dat je dus niet zomaar kan stoppen met fietsen.

Sommige mensen vinden het fietsen op een spinningfiets comfortabeler omdat die stabieler is en ook vaak stiller dan een fietstrainer.

Daar staat tegenover dat je met een fietstrainer gewoon je eigen racefiets kan gebruiken en dat een hometrainer minder ruimte inneemt.

Voor meer informatie, lees ons artikel over de beste spinningfiets of beste hometrainers.

De voordelen van een fietstrainer

Als je op deze pagina bent beland, ben je waarschijnlijk al op zoek naar een goede fietstrainer. Maar voor de mensen die nog niet helemaal bekend zijn met de fietstrainer, zijn hier de meest voorkomende redenen om er eentje te kopen.

1. Binnen sporten

Racefietsen doe je natuurlijk het liefst buiten op de weg. Jammer genoeg is het niet het hele jaar door lekker weer in Nederland. Echte bikkels trainen zelfs in de regen en vorst, maar met een fietstrainer doe je dat net zo gemakkelijk thuis.

Zo kan je dus zelfs blijven trainen tijdens slecht weer en in de winter. Vaak gaan mensen op deze dagen naar de sportschool. Maar als de sportschool ver weg is of als die ’s avonds vroeg sluit, dan ben je al snel geneigd om een keertje je training over te slaan. Sporten op de fietstrainer thuis is in vergelijking een stuk gemakkelijker.

2. Trainen met je eigen racefiets

Als fanatieke wielrenner raak je snel gewent aan je eigen racefiets en zorg je ervoor dat deze precies op je lichaam is afgesteld. Als je dan overstapt naar een hometrainer of spinningfiets voelt dat heel vreemd aan, omdat je deze vaak niet zo goed kan afstellen. Daarnaast neem je ook een andere fietshouding aan dan op de racefiets.

Dit zorgt ervoor dat de training op een hometrainer niet direct vertaalt naar betere prestatie op je racefiets. Hier heb je geen last van als je en fietstrainer gebruikt, omdat deze werk in combinatie met je eigen fiets.

3. Meer plezier en afwisseling

Trainen kan soms best eentonig zijn. Vooral als je vaak hetzelfde rondje fietst. Dankzij de opkomst van interactieve fietstrainers kan je tegenwoordig kiezen uit veel verschillende routes die je dan kan volgen op de TV terwijl je fietst. Op deze manier kan je elke keer weer in een andere ‘virtuele’ omgeven fietsen en houd je het leuk. Hieronder vindt je meer hierover.