//Beste Fietsslot Tegen Diefstal In 2019: Ringslot Of Kettingslot?
beste fietsslot tegen diefstal

Beste Fietsslot Tegen Diefstal In 2019: Ringslot Of Kettingslot?

Soms gaat er iets mis tijdens het fietsen. De versnellingen doen het bijvoorbeeld niet meer of je hebt een lekke band. Gelukkig kan je zulke dingen achteraf fixen. Maar als je fiets gestolen is kan je weinig doen. Wees dus de dieven voor met een goed fietsslot.

In dit artikel gaan we over dingen die je kan doen om diefstal tegen te gaan en helpen we je zoeken naar het beste fietsslot tegen diefstal.

Hoe onderscheid je een goed fietsslot van een slecht fietsslot?

Fietssloten komen in verschillende vormen zoals een kettingslot, beugelslot, ringslot, vouwslot, en kabelslot. Deze fietssloten werken natuurlijk allemaal net iets anders en beschermen je fiets op verschillende manieren.

Naast de verschillende types fietssloten kun je vaak ook nog eens hetzelfde type in verschillende prijsklassen kopen. Heb je dus echt een dure nodig of is een goedkoop fietsslot voldoende?

Art fietssloten keurmerk

Om te bepalen of een fietsslot echt veilig is of niet wordt in Nederland het ART-keurmerk gebruikt. Verschillende stichtingen zoals het ANWB en de BOVAG werken hiermee samen om te bepalen welk slot wel en niet werkt. Als het fietsslot door de test komt, krijgt het 1 tot 5 sterren waarbij 5 sterren het beste beschermt tegen diefstal.

Dit betekent trouwens niet dat je per se een 5 sterren slot nodig hebt. Voor de gemiddelde fiets is een ART-2 of ART-3 fietsenslot voldoende. Sloten met 4 of 5 sterren zijn vaak een beetje zwaar en lomp, en worden dus vooral gebruikt voor motors en scooter in plaats van fietsen.

Let er wel op dat als je een fietsverzekering hebt je bijna altijd verplicht bent om een fietsslot te gebruiken met het ART-keurmerk. Of je een ART-2 of ART-3 fietsslot nodig hebt, hangt af van wat voor een soort fiets je gebruikt en je verzekeraar.

beste fietsslot consumentenbond

Vermijd deze fietssloten!

Er zijn een paar soorten fietssloten die je best kunt vermijden als je op zoek bent naar een goed fietsslot. Een voorbeeld hiervan is een kabelslot. Een kabelslot bestaat uit geweven staaldraden met normaal gesproken een plastic hoes eromheen.

Met dit soort slot kun je gemakkelijk je fiets vast binden aan een lantarenpaal of fietsenrek. Heb probleem is alleen dat de kabel normaal redelijk dun is en makkelijk doorgeknipt kan worden met de juiste gereedschap. Dit soort sloten hebben dus vaak geen ART-keurmerk of krijgen slechts 1 ster.

Daarentegen hebben vouwsloten en beugelsloten juist het tegenovergestelde probleem. Deze sloten zijn gemaakt uit dikke metalen stukken en zijn bijna onmogelijk om door te knippen of stuk te maken. Ze krijgen dus ook al gauw 3 of 4 sterren van het ART keurmerk. Ze zijn alleen praktisch heel onhandig want vaak zijn ze veel te klein om je fietsframe ergens aan vast te maken.

Beste fietsslot tegen diefstal

Met al het bovenstaande in gedachten hebben we enkele van de beste fietssloten op een rijtje gezet.

Beste ringslot

Er zit normaal gesproken geen gigantisch groot onderling verschil tussen ringsloten. Toch komt dit Axa ringslot het beste uit de ringsloten test van de fietsersbond.

Vooral omdat dit ringslot vrij licht is en de schuif aan de voorkant zit en regenwater er dus niet zo gemakkelijk inloopt. Dus als je voor een ringslot gaat, is dit Axa fietsslot een goede keuze.

Model: Axa Defender

Gewicht: ~750 gram

Veiligheid: ART-2

Beste kettingslot

Als het aankomt op kettingsloten kan met een Abus kettingslot haast niet fout gaan. De Abus IVY 9100 is een Abus fietsslot dat vaak als beste uit de fietssloten test komt. De ketting wordt beschermd door een soepele en gladde hoes die vast zit aan het slothuis.

Het slothuis zelf is ook geheel gegoten in kunststof en is dus moeilijk te beschadigen. Vandaar dat dit Abus slot dus ook 3 sterren krijgt van het ART-keurmerk, terwijl de meeste andere fietssloten slechts 1 of 2 sterren krijgt.

Model: Abus IVY 9100

Lengte: 85 tot 170 cm

Gewicht: 3.5 tot 4.3 kg

Veiligheid: ART-3

Sloten combineren voor het beste resultaat

Verschillende instanties en organisaties gebruiken natuurlijk verschillende criteria wanneer ze een fietsenslot beoordelen. Daarom kan er soms wel wat verschil zitten tussen de testuitslag van de ene en de uitslag van de ander.

Toch blijft een ding altijd hetzelfde ongeacht de test: twee verschillende sloten samen werkt beter dan de sloten individueel.

Bijvoorbeeld als je een ringslot gebruikt kan er niet gefietst worden op je fiets. Maar dieven kunnen je fiets nog wel gewoon wegdragen als ze dat willen. Terwijl met een kettingslot het moeilijk is om je achterwiel te beschermen.

De consumentenbond raadt dus aan om altijd een ringslot EN een kettingslot tegelijkertijd te gebruiken. Gebruik een kettingslot om je frame en voorwiel aan een paal of fietsenrek te bevestigen, terwijl je een kettingslot gebruikt om je achterwiel te beschermen. Op deze manier kun je alle losse onderdelen van je fiets beschermen.

Dat gezegd, constant twee fietssloten gebruiken is natuurlijk redelijk vervelend. Maar als je rijdt op een mooie fiets is dat het misschien toch wel waard. Het is dus een keuze die je zelf zult moeten maken tussen veiligheid en gemak.

veilig fietsslot

Bescherm je fiets

De beste manier om diefstal tegen te gaan is om continu je fiets in de gaten te houden en zo weinig mogelijk buiten te laten staan. Een vouwfiets kun je bijvoorbeeld gemakkelijk mee naar binnen nemen. Als je een standaard fiets hebt, probeer hem dan zo vaak mogelijk binnen neer te zetten.

Vaak zul je echter je fiets ergens buiten moeten neerzetten, terwijl je zelf even weg moet. Bijvoorbeeld als je op je fiets naar het werk gaat of als je even de boodschappen doet. In dat geval is een goed fietsslot wel zo fijn.

Een tweede manier om jezelf indirect te beschermen is door een fietsverzekering af te sluiten. Dit voorkomt de diefstal natuurlijk niet, maar geeft je wel de optie om direct een nieuwe fiets te kopen zonder in financiĆ«le problemen te komen. Voor een paar euro’s per maand kun je een verzekering afsluiten en hoef je je geen zorgen meer te maken over je fiets.

Voor meer informatie, lees ons artikel over fietsverzekeringen.

Een snelle fiets wordt sneller gestolen

Een fietsendief weet vaak meer van fietsen af dan de gemiddelde Nederlander en kan dus een dure en nieuwe fiets gemakkelijk onderscheiden van een goedkope tweedehandse omafiets. Het is dan ook niet zo verrassend dat een dure of nieuwe fietsen vaker worden gestolen dan oudere fietsen.

Als je dus een racefiets of mountainbike hebt, gebruik die dan ook alleen waar die voor bedoeld is. Ga dus niet naar de winkel op een gloednieuwe racefiets maar neem je normale woon-werkfiets. Gelukkig hebben de meeste Nederlandse huishoudens meerdere fietsen dus gebruik de beste fiets voor de situatie. Maar vaak is het verleidelijk om die nieuwe fiets mee te nemen omdat die toch net iets fijner fiets.

Houd er ook rekening mee dat er meer gestolen kan worden dan alleen je fietsframe. Veel fietsaccessoires zoals lampjes of kinderzitjes zijn gemakkelijk te stelen. Tegen deze vorm van diefstal beschermt zelfs het beste fietsslot je niet. Vooral de accu’s van elektrische fietsen worden vaak gestolen tegenwoordig. En een accu vervangen is vaak duurder dan je verwacht.