Meteen naar de inhoud

Beste fietssloten in om diefstal tegen te gaan

beste fietsslot tegen diefstal

Als je investeert in een goed fietsslot kan dat zich over een paar jaar tijd meerdere malen terugverdienen.

In Nederland word elk jaar bijna een half miljoen fietsen gestolen. En vooral in de grote steden is de kans groot dat het je een keer overkomt.

Gelukkig kan je dieven afschrikken met een goed fietsslot zodat ze jou fiets laten staan en liever voor een andere gaan.

Laten we dus eens een kijkje nemen naar welke fietssloten het beste presteren in onze test.

Fietssloten test

In onze fietssloten test hebben we de beste modellen van ieder soort fietsslot met elkaar vergeleken en vooral gelet op het gewicht van het slot, het materiaal waar het slot van gemaakt is, de prijs, en natuurlijk het ART-keurmerk.

Hieronder vind je snel de meest belangrijke resultaten in de tabel:

Kenmerk Pro-tect Opal Axa Defender Axa Newton Abus Bordo Granit X-plus Stahlex SuperLock
Type Kettingslot Ringslot Kabelslot Vouwslot Beugelslot
Gewicht (kg) 2.9 ~ 3.6 0.7 0.5 2 2
Materiaal Gehard Staal Gehard Staal Staal Staal Gehard Staal
Art Keurmerk 3 2 x 2 4
Prijs (€)* 35 ~ 45** 26 15 90 20

*De aangegeven prijzen zijn afgerond en kan per winkel verschillen.

**De prijs hangt af van de lengte.

1. Pro-tect Opal | Beste kettingslot

De Pro-tect Opal is een kettingslot gemaakt van gehard staal dat lekker stevig aanvoelt.

Hoewel de meeste kettingsloten (zoals de populaire Abus Iven of Ionus) een ART-2 waardering krijgen, heeft de Pro-tect Opal een Art-3 keurmerk. En is daarom dus een stuk moeilijker te breken dan een de meeste fietssloten.

Daarnaast heeft dit kettingslot ook een auto-clickvergrendeling. Dat betekent dat je de sleutel niet meer hoeft om te draaien om het slot te openen of te vergrendelen.

Je steekt simpel weg de sleutel in het slot en het gaat direct open. Dat klinkt misschien als iets kleins, maar het kan een heel gedoe en gepriegel met de sleutel voorkomen.

Je kan kiezen voor een lengte van 100, 120, en 150 cm. Lang genoeg om je fiets aan iets stevigs vast te binden. De prijzen van de langere varianten liggen echter wel iets hoger.

2. Axa Defender | Beste ringslot

De meeste stadsfietsen komen standaard met een ringslot. Mocht je echter een fiets hebben zonder ringslot of is je ringslot toe aan vervangen? Dan raden we de Axa Defender aan.

Net zoals de meeste ringsloten heeft dit model een ART-2 waardering.

Daarnaast heb je met de Axa Defender ook de optie om een kabel of ketting in de zijkant van het slot te steken, waardoor je de fiets ook aan een vast object kan verbinden.

Omdat dit fietsslot slechts 0.7 kg weegt, is het ook een van de lichtste modellen in onze test.

Hoewel de behuizing er een beetje goedkoop uit ziet, hoef je aan de kwaliteit van de gehard stalen beugel aan de binnenkant niet te twijfelen.

Je kan het ringslot zelf monteren op de montagegaten van je fietsframe. Als je fiets geen montagegaten heeft, kan je de Axa Flex Mount strips gebruiken. Die moet je echter wel apart bestellen.

3. Axa Newton PI | Beste kabelslot

De Axa Newton PI is een lichtgewicht kabelslot dat slechts 0.4 kg weegt en 180 cm lang is.

Kabelsloten zijn zeer populair omdat ze zo gemakkelijk en snel zijn. Maar jammer genoeg zijn kabelsloten niet even veilig als de andere types fietssloten.

Net zoals de meeste kabelsloten heeft de Axa Newton geen ART-keurmerk. Dit komt wellicht door de dunne staalkabel van 10 mm die gemakkelijk door geknipt kan worden.

Het is dus geen goed idee om deze Axa Newton te gebruiken als je enigste fietsslot. Als je je fiets echt veilig wilt houden moet je dit kabelslot combineren met een tweede slot.

Goede sloten om samen met de Axa Newton te gebruiken zijn onder andere de AXA Victory, Defender, Solid Plus, en Fusion.

4. Abus Bordo Granit X Plus | Beste vouwslot

De Abus Bordo Granit X Plus is misschien niet het mooiste slot, maar het is wel zeer betrouwbaar.

Dit slot bestaat uit 6 staven van gehard metaal die elk 5.5 mm dik zijn, en is beschikbaar in zowel 85 en 110 cm lengte.

Het probleem met vouwsloten is normaal dat de metalen staven wel stevig zijn, maar dat de scharnieren het makkelijk begeven.

Dit Abus slot gebruikt echter robuuste klinknagels om de staven met elkaar te verbinden, waardoor dit slot toch een ART-2 waardering heeft gekregen.

Omdat het rond de 2 kilo weegt is het misschien een beetje zwaar om hem mee te nemen in de rugzak. Maar in een fietstas op een speed pedelec is dat natuurlijk geen enkel probleem.

Vergeleken met een kettingslot is dit vouwslot iets minder gebruiksvriendelijk. Maar als je hem opvouwt is het een stuk compacter en gemakkelijker om mee te nemen.

5. Stahlex SuperLock | Beste beugelslot

Wil je dat je fiets echt niet gestolen word? Dan is dit beugelslot van Stahlex misschien een goede optie.

Dit is het enige fietsslot op onze lijst met een ART-4 waardering. Normaal word een ART-2 slot al gezien als voldoende (althans volgens de meeste fietsverzekeringen). Maar als je de keuze hebt voor extra veiligheid, waarom dan ook niet?

Dit slot weegt rond de 2 kg, wat vergelijkbaar is met een Pro-tect Opal kettingslot of een Abus Bordo vouwslot. Het is dus niet zo zwaar als je misschien zou verwachten van een ART-4 slot.

Daarnaast is de Stahlex Superlock ook nog eens een van de goedkopere fietssloten die we hebben vergeleken in onze test.

Een beugelslot is jammer genoeg wel iets minder makkelijk in gebruik dan andere fietssloten. Aangezien dit slot 245 mm lang is, moet je soms een beetje wrikken om hem goed te krijgen.

Nog een minpuntje is dat het slot soms moeilijk open gaat omdat de sleutel niet helemaal wil draaien. Een paar keer de sleutel er opnieuw insteken lost dat normaal wel op, maar het kan soms een gepriegel zijn.

Welke soorten fietssloten zijn er?

Er zijn 5 soorten fietssloten die veel gebruikt worden in Nederland:

  • Kettingslot
  • Ringslot
  • Kabelslot
  • Vouwslot
  • Beugelslot

Een kettingslot bestaat uit dikke metalen schakels met een beschermhoes en word vaak gezien als het veiligste soort fietsslot.

Een kabelslot lijkt op een kettingslot. Maar in plaats van metalen schakels zit er een geweven staaldraad in de beschermhoes.

Een ringslot word bevestigd aan het fietsframe en sluit als een ring om je achterwiel waardoor de wielspaken worden geblokkeerd.

Een beugelslot bestaat uit een U-vormig en een staafvormig onderdeel die gebruikt kan worden om je fiets aan een vast object te bevestigen.

Een vouwslot bestaat uit metalen schijven die aan elkaar vastzitten met scharnieren.

Kabel of ketting fietsslot?

Bij de eerste oogopslag lijken een kabelslot en kettingslot erg veel op elkaar. Maar een doorsnee kettingslot is veiliger omdat deze moeilijker door te knippen is dan een kabelslot.

Sommige duurdere kabelsloten hebben echter een dikkere staaldraad, waardoor deze ongeveer even veilig is als een kettingslot.

Daarnaast is een kettingslot iets flexibeler, waardoor het gemakkelijker is om je fiets op slot te zetten.

beste fietsslot consumentenbond

Welk fietsslot is het beste?

Om te bekijken welk fietsslot je fietst het best beschermt kan je gebruik maken van het ART-keurmerk.

Verschillende stichtingen zoals het ANWB en de BOVAG werken samen om te bepalen welk slot wel en niet werkt.

Als het fietsslot door de test komt, krijgt het 1 tot 5 sterren waarbij 5 sterren het beste beschermt tegen diefstal.

Dit betekent trouwens niet dat je per se een 5 sterren slot nodig hebt.

Voor de gemiddelde fiets is een ART-2 of ART-3 fietsenslot voldoende. Sloten met 4 of 5 sterren zijn vaak een beetje zwaar en lomp en worden vooral gebruikt voor motors en scooter.

Fietssloten vergelijken

Naast het ART-keurmerk zijn er ook een paar andere factoren waar je op wilt letten voordat je een fietsslot koopt.

Het gewicht speelt voor veel mensen een belangrijke rol. Een ringslot of kabelslot weegt doorsnee minder dan 1 kg, terwijl een kettingslot, beugelslot, of vouwslot meer dan 2 kg kan wegen.

Het gebruiksgemak verschilt ook per slot. Een kettingslot, ringslot en kabelslot zijn gemakkelijk en snel te gebruiken. Een vouwslot en beugelslot zijn meer rigide en moeilijker vast te zetten.

Ten slotte is het ook verstandig om even stil te staan bij wat je precies beveiligt met je fietsslot. Met een ringslot zet je bijvoorbeeld je achterwiel vast. Maar een dief kan alsnog je hele fiets optillen en meenemen.

Een kettingslot, kabelslot, of vouwslot gebruik je om een van de wielen en het fietsframe aan een iets stevigs (zoals een fietsenstalling) vast te binden. Maar een dief kan alsnog het wiel stelen dat niet aan het slot vast zit.

Fietsslot voor verzekering

Een van de voorwaarden van een fietsverzekering is dat je een goed fietsslot gebruikt. Voor de meeste verzekeraars is een slot met een ART-2 waardering voldoende. Mocht je een elektrische fiets of een andere dure fiets hebben, dan kan de verzekeraar een ART-3 slot verplichten.

Mocht je fiets toch gestolen worden, dan vraag de verzekeraar vaak om het aankoopbonnetje en de sleutel (met eventuele reserve sleutel) van het fietsslot. Bewaar deze dus goed tot dat je geld hebt ontvangen.

Lees de verzekeringspolis door voor de precieze voorwaarden. Deze kunnen namelijk verschillen tussen verzekeraars.

veilig fietsslot

Beste fietsslot volgens de consumentenbond

De consumentenbond heeft al jaren geen fietssloten test uit gevoerd. Vandaar dat we deze oude resultaten niet hebben mee genomen in onze eigen test.

Wat echter wel duidelijk naar voren kwam in de test van de consumentenbond is dat een enkel fietsslot niet voldoende is.

Je hebt een slot nodig om je voorwiel te beschermen, en een tweede fietsslot om je achterwiel en fietsframe te beveiligen.

Een goede optie is dus om een ringslot te combineren met een kettingslot.

Niet iedereen wil echter continu met twee fietssloten rondrijden. Schat dus in hoeveel je fiets waard is en of het een aantrekkelijk doelwit is voor diefstal.

Beste fietsslot volgens de ANWB

De conclusie van de ANWB is hetzelfde als de consumentenbond: het is verstandig om twee sloten te gebruiken om je fiets zo goed mogelijk te beveiligen. Daarnaast vinden ze het gebruiksgemak ook belangrijk.

Dit zei de ANWB over de beste fietssloten:

“Het is verstandig om twee fietssloten te gebruiken: een om je achterwiel én een waarmee je je fiets vastzet aan bijvoorbeeld een paal, hek, boom of brugleuning.”