Beste Fietskar Voor Kind En Baby

Fietsen komt met veel voordelen. Maar de fiets is in principe slechts voor een persoon bedoelt. Vandaar dat jonge ouderen zich vaak afvragen wat de beste manier is om hun baby of kind van A naar B te brengen met de fiets.

Voor jonge kinderen is de fietskar ideaal omdat het relatief veilig is voor zowel je kind als voor jezelf.

Net zoals bij het kiezen van een fiets zijn er veel dingen waar je op moet letten als je een fietskar koopt. Als je niet van tevoren weet waar je naar moet kijken, kan je maar zo met een miskoop opgescheept zitten. Vandaar dat we hier de belangrijkste dingen op een rijtje hebben gezet voor mensen op zoek naar een kinderfietskar.

Top 3 beste fietskarren

1. Thule Coaster fietskar

beste fietskar kind

De meeste mensen kennen Thule van de fietsendragers. Maar ze maken ook uitstekende fietskarren.

De Thule Coaster weegt 12 kg en kan tot 45 kg belast worden. Deze fietskar is dus sterk genoeg en groot genoeg om twee kinderen te vervoeren.

Daarnaast heeft deze fietskar ook een verstelbare duwbeugel, waardoor je de fietskar ook kan gebruiken als wandelwagen.

Deze Thule fietskar maakt gebruik van een speciale ezHitch™, waardoor je snel de fietskar aan je fiets koppelt of weer los maakt.

2. Viking Choice fietskar

fietskar baby

De fietskar van Viking Choice is ook een goede optie als je op zoek bent naar een fietskar die je ook als buggy kan gebruiken.

Deze fietskar kan belast worden tot 40 kg en is groot genoeg voor twee kleine kinderen of een iets ouder kind.

Maar met een gewicht van 21 kg is dit model wel een stuk zwaarder dan de Thule Coaster.

De fietskar is uitgerust met veiligheidsgordels, een zitkussen, een lager gelegen beenruimte, en schokdempers bij de wielen waardoor de kleintjes comfortabel van de rit kunnen genieten.

Daarnaast is het ook nog eens een zeer goedkope fietskar.

3. VidaXL fietskar

beste fietskar

Ten slotte is er nog de VidaXL fietskar voor kinderen. Deze is net iets goedkoper dan de Viking Choice fietskar, maar daar staat tegenover dat je deze fietskar niet kan gebruiken als buggy of wandelwagen.

De VidaXL is groot genoeg voor twee kinderen, maar jammer genoeg is het draagvermogen slechts 30 kg.

Dit model kan echter wel opvouwbaar waardoor het gemakkelijk is om deze op te bergen of te vervoeren.

Waar moet je op letten bij een kinderfietskar?

Voordat we in het diepe duiken, laten we eens over the basics hebben als het op fietskarren aankomt. Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten is het gewicht van de fietskar.

Je wilt een fietskar die stabiel en stevig is, maar tegelijkertijd niet al te zwaar is. Jij bent natuurlijk degene die zo dadelijk moet gaan trappen terwijl je dat extra gewicht aan je fiets hebt hangen.

Grote kans dat je een fietskar niet vaak gaat gebruiken als die superzwaar is. Let dus goed op waar de fietskar van gemaakt is, want dat bepaald grofweg hoeveel het weegt. Normaal wordt staal gebruikt, maar voor wat extra geld kan je ook een fietskar kopen dat van een lichter metaal gemaakt is.

Daarnaast spelen de afmetingen van de fietskar ook een belangrijke rol. Als je een fietskar voor twee kinderen zoekt, zul je een groter maatje moeten vinden dan een fietskar voor een kind.

Tegelijkertijd moet ook thuis een plekje hebben om de fietskar te bewaren. Als je niet zoveel ruimte thuis hebt, is het beter om een fietskar te kiezen die je kan opvouwen.

Ten laatste is het belangrijk dat je controleert of je fietskar wel op je fiets gemonteerd kan worden. Verschillende fietskarren moeten op een andere manier aan je fiets bevestigt worden. Afhankelijk van het model fiets dat je hebt, kan soms nog wel eens een achterrem of bagagedrager in de weg zitten.

Heb ik een Fietskar met Een, Twee of Drie Wielen Nodig?

Fietskarren komen normaal gesproken met een, twee of drie wielen. Het geschikte aantal wielen hangt af van waarvoor de fietskar gebruikt wordt. Eenwielers zijn normaal bagagefietskarren. Ze zijn wat lichter, goedkoper, en ervaren minder lucht en rolweerstand tijdens het fietsen. Dit maakt eenwielers geschikt voor zowel asfalt als zandwegen.

De meeste kinderfietskarren komen met twee wielen. Dit heeft als voordeel dat de fietskar beter gebalanceerd en is het makkelijker om een bocht te maken. Bovendien is de rit comfortabeler voor degene die erin zit omdat twee wielen voor betere demping zorgen.

Soms kun je ook fietskarren vinden met drie wielen. Deze modellen kan je gebruiken als een fietskar en een buggy. Dat is vooral handig als je nog jonge kinderen hebt die nog geen lange afstanden kunnen lopen. Normaal gesproken kun je deze fietskarren gemakkelijk bevestigen en loskoppelen van de fiets zodat je snel kan switchen tussen fietskar en buggy.

Fietskar, Bakfiets, of Fietsstoeltje – Wat is het Verschil?

Naast de fietskar zijn de bakfiets en vooral het goedkope fietsstoeltje ook populaire manieren om te fietsen met je kinderen. Dan vraag je jezelf natuurlijk af waarom je een dure fietskar moet kopen als je ook een goedkoop fietsstoeltje kan gebruiken?

Uit onderzoek blijkt dat een fietskar veiliger is dan een fietszitje of bakfiets. De meeste ongevallen op de fiets gebeuren door een fout van de fietser zelf. In deze gevallen valt de fietser, maar blijft de fietskar gewoon overeind omdat die op twee of drie wielen staat. Terwijl bij een bakfiets of kinderzitje iedereen omvalt. Daarnaast schuift de fietskar weg in plaats van om te vallen bij een botsing met een auto.

Vanaf Welke leeftijd kan je een Fietskar Gebruiken?

In principe kunnen kan je veilig kinderen in de fietskar vervoeren zodra ze rustig rechtop kunnen blijven zitten. In de praktijk is dit normaal rond de 12 maanden. Voor een baby tussen de 6 en 12 maanden die zelf niet rechtop kan blijven zitten kan je een babyschaal, babyhangmat of zelfs een maxi-cosi in combinatie met de fietskar gebruiken.

Wel is het voor babies extra belangrijk om een fietskar met goede vering te hebben om eventuele schokken op te vangen. Zelf zou ik het niet aanraden om met baby’s onder 6 maanden een fietskar te gebruiken, ook al zie je dit andere mensen soms wel doen in de praktijk.

Vind een geschikt type fietskar

Fietskarren worden verdeeld onder verschillende categorieën afhankelijk van waar je heb voor gebruikt. Sommige fietskarren zijn bedoeld voor kinderen, andere voor huisdieren, en weer andere voor bagage.

Als je een fietskar voor kinderen zoekt, is veiligheid natuurlijk het aller belangrijkste. Als de fietskar met een stoeltje en gordel geleverd wordt, controleer dan of deze inderdaad van goede kwaliteit zijn en niet door je kind los gepeuterd kunnen worden. Sommige modellen komen niet direct met een zitje. In dat geval kan je vaak zelf een maxi cosi installeren.

Bovendien kan een model waar je de bovenkant los kan ritsen fijn zijn zodat bij mooi weer je kinderen van de zon kunnen genieten terwijl ze bij regen lekker droog zitten.

Als je teveel bagage hebt voor je bagagedragers kan je kiezen voor een ruimere fietskar zodat je zowel je baby als extra bagage in de kar kwijt kan.

beste fietskar kind

Fietskar Veiligheid

Als je gaat fietsen met je kinderen in de fietskar dan denk je natuurlijk eerst aan de veiligheid van de kleintjes. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je verschillende fietskarren vergelijkt met elkaar.

Ten eerste moet je controleren of er genoeg vering is om eventuele schokken op te vangen. Zelfs als je over asfalt rijdt kan je niet elke oneffenheid ontwijken, vooral als het wegdek niet meer zo goed is. Vering zorgt dus niet alleen voor een comfortabele rit, maar houd ook de breekbare botten van jongere kinderen veilig.

Daarnaast heeft een fietskar voor kinderen ook een zitje nodig met een gordel die goed vast zit. Dit voorkomt niet alleen dat de jongsten proberen te ontsnappen, maar houd ze ook veilig als je plotseling op de rem moet.

Ten slotte zijn er verschillende meningen of je een kind een helm moet laten dragen in de fietskar of niet. Alhoewel we allemaal weten dat een helm voor extra veiligheid zorgt, zijn er maar weinig volwassen Nederlanders die er eentje dragen tijdens het fietsen.

Bovendien kan een helm een extra last zijn op de nek van een jong kind en zijn de fietskar zitjes vaak niet ontworpen voor het dragen van een helm.

Wat Kost een Fietskar Eigenlijk?

Een fietskar voor kinderen kan tussen de €200 en €500 kosten. Er zit dus een redelijk groot verschil tussen een goedkope fietskar en premium fietskar.

De duurdere modellen zijn vaak gemaakt van beter kwaliteit waardoor de rit aangenamer word voor de kinderen. Daarnaast kan je deze modellen ook vaak gebruiken als wandelwagen.

Let er op dat fietskarren onder de €200 normaal bedoelt zijn voor huisdieren of bagage, en dus niet geschikt zijn voor kinderen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.