Beste Fietskar Voor Kind En Baby

fietskar voor kinderen

Fietsen komt met veel voordelen. Maar de fiets is in principe slechts voor een persoon bedoelt. Vandaar dat jonge ouderen zich vaak afvragen wat de beste manier is om hun baby of kind van A naar B te brengen met de fiets.

Voor jonge kinderen is de fietskar ideaal omdat het relatief veilig is voor zowel je kind als voor jezelf.

Net zoals bij het kiezen van een fiets zijn er veel dingen waar je op moet letten als je een fietskar koopt. Als je niet van te voren weet waar je naar moet kijken, kan je maar zo met een miskoop opgescheept zitten. Vandaar dat we hier de belangrijkste dingen op een rijtje hebben gezet voor mensen op zoek naar een kinderfietskar.

Fietsaanhanger voor je kind – de criteria

Voordat we in het diepe duiken, laten we eens over the basics hebben als het op fietskarren aankomt. Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten is het gewicht van de fietskar.

Je wilt een fietskar die stabiel en stevig is maar tegelijkertijd niet al te zwaar is. Jij bent natuurlijk degene die zo dadelijk moet gaan trappen terwijl je dat extra gewicht aan je fiets hebt hangen.

Grote kans dat je een fietskar niet vaak gaat gebruiken als die superzwaar is. Let dus goed op waar de fietskar van gemaakt is, want dat bepaald grofweg hoeveel het weegt. Normaal wordt staal gebruikt, maar voor wat extra geld kan je ook een fietskar kopen dat van een lichter metaal gemaakt is.

Daarnaast spelen de afmetingen van de fietskar ook een belangrijke rol. Als je een fietskar voor twee kinderen zoekt, zal je een groter maatje moeten vinden dan een fietskar voor een kind.

Tegelijkertijd moet ook thuis een plekje hebben om de fietskar te bewaren. Als je niet zoveel ruimte thuis hebt, is het beter om een fietskar te kiezen die je kan opvouwen.

Ten laatste is het belangrijk dat je controleert of je fietskar wel op je fiets gemonteerd kan worden. Verschillende fietskarren moeten op een andere manier aan je fiets bevestigt worden. Afhankelijk van het model fiets dat je hebt, kan soms nog wel eens een achterrem of bagagedrager in de weg zitten.

Vind een geschikt type fietskar

Fietskarren worden verdeeld onder verschillende categorieën afhankelijk van waar je heb voor gebruikt. Sommige fietskarren zijn bedoeld voor kinderen, andere voor huisdieren, en weer andere voor bagage.

Als je een fietskar voor kinderen zoekt, is veiligheid natuurlijk het aller belangrijkste. Als de fietskar met een stoeltje en gordel geleverd wordt, controleer dan of deze inderdaad van goede kwaliteit zijn en niet door je kind los gepeuterd kunnen worden. Sommige modellen komen niet direct met een zitje. In dat geval kan je vaak zelf een maxi cosi installeren.

Bovendien kan een model waar je de bovenkant los kan ritsen fijn zijn zodat bij mooi weer je kinderen van de zon kunnen genieten terwijl ze bij regen lekker droog zitten.

Als je teveel bagage hebt voor je bagagedragers kan je kiezen voor een ruimere fietskar zodat je zowel je baby als extra bagage in de kar kwijt kan.

Fietskar Veiligheid

Als je gaat fietsen met je kinderen of huisdier in de fietskar dan denk je natuurlijk eerst aan de veiligheid. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je verschillende fietskarren vergelijkt met elkaar.

Ten eerste moet je controleren of er genoeg vering is om eventuele schokken op te vangen. Zelfs als je over asfalt rijdt kan je niet elke oneffenheid ontwijken, vooral als het wegdek niet meer zo goed is. Vering zorgt dus niet alleen voor een comfortabele rit, maar houd ook de breekbare botten van jongere kinderen veilig.

Daarnaast heeft de fietskar voor kinderen ook een zitje nodig met een gordel die goed vast zit. Dit voorkomt niet alleen dat de jongsten proberen te ontsnappen, maar houd ze ook veilig als je plotseling op de rem moet.

Ten slotte zijn er verschillende meningen of je een kind een helm moet laten dragen in de fietskar of niet. Alhoewel we allemaal weten dat een helm voor extra veiligheid zorgt, zijn er maar weinig volwassen Nederlanders die er eentje dragen tijdens het fietsen. Bovendien kan een helm een extra last zijn op de nek van een jong kind en zijn de fietskar zitjes vaak niet ontworpen voor het dragen van een helm.

Heb ik een Fietskar met Een, Twee of Drie Wielen Nodig?

Fietskarren komen normaal gesproken met een, twee of drie wielen. Het geschikte aantal wielen hangt af van waarvoor de fietskar gebruikt wordt. Eenwielers zijn normaal bagagefietskarren. Ze zijn wat lichter, goedkoper, en ervaren minder lucht en rolweerstand tijdens het fietsen. Dit maakt eenwielers geschikt voor zowel asfalt als zandwegen.

De meeste kinderfietskarren komen met twee wielen. Dit heeft als voordeel dat de fietskar beter gebalanceerd en is het makkelijker om een bocht te maken. Bovendien is de rit comfortabeler voor degene die erin zit omdat twee wielen voor betere demping zorgen.

Soms kun je ook fietskarren vinden met drie wielen. Deze modellen kan je gebruiken als een fietskar en een buggy. Dat is vooral handig als je nog jonge kinderen hebt die nog geen lange afstanden kunnen lopen. Normaal gesproken kun je deze fietskarren gemakkelijk bevestigen en loskoppelen van de fiets zodat je snel kan switchen tussen fietskar en buggy.

Fietskar, Bakfiets, of Fietsstoeltje – Wat is het Verschil?

Naast de fietskar zijn de bakfiets en vooral het goedkope fietsstoeltje ook populaire manieren om te fietsen met je kinderen. Dan vraag je jezelf natuurlijk af waarom je een dure fietskar moet kopen als je ook een goedkoop fietsstoeltje kan gebruiken?

Uit onderzoek blijkt dat een fietskar veiliger is dan een fietszitje of bakfiets. De meeste ongevallen op de fiets gebeuren door een fout van de fietser zelf. In deze gevallen valt de fietser, maar blijft de fietskar gewoon overeind omdat die op twee of drie wielen staat. Terwijl bij een bakfiets of kinderzitje iedereen omvalt. Daarnaast schuift de fietskar weg in plaats van om te vallen bij een botsing met een auto.

Vanaf Welke leeftijd kan je een Fietskar Gebruiken?

In principe kunnen kan je veilig kinderen in de fietskar vervoeren zodra ze rustig rechtop kunnen blijven zitten. In de praktijk is dit normaal rond de 12 maanden. Voor een baby tussen de 6 en 12 maanden die zelf niet rechtop kan blijven zitten kan je een babyschaal, babyhangmat of zelfs een maxi-cosi in combinatie met de fietskar gebruiken.

Wel is het voor babies extra belangrijk om een fietskar met goede vering te hebben om eventuele schokken op te vangen. Zelf zou ik het niet aanraden om met baby’s onder 6 maanden een fietskar te gebruiken, ook al zie je dit andere mensen soms wel doen in de praktijk.

beste fietskar kind

Wat Kost een Fietskar Eigenlijk?

De prijs hangt natuurlijk vooral af van de kwaliteit en de grootte van de fietskar. Aangezien de bagagekar het kleinst en simpelst is, is deze dus ook het goedkoopst. Voor rond de €100 kan je een redelijk simpel model vinden, maar de prijs gaat al snel omhoog voor grotere modellen.

Soms kun je een hondenfietskar vinden rond de €100, maar de meeste modellen kosten tussen de €150 en €200.

Het duurst zijn de kinderfietskarren die normaal gesproken minstens €200 kosten. Alhoewel deze het duurst zijn, kan het soms een goed idee zijn om voor een duurder model te kiezen die ook gebruikt kan worden als buggy en die gemakkelijk vast gemaakt en los gekoppeld kan worden.

Als je gaat voor een duurder model bagagefietskar kan het ook een goed idee zijn om eerst te kijken of je een tweedehands fietskar kan vinden om de kosten te drukken. Dit raad ik echter niet aan voor fietskarren voor je kinderen of huisdieren omdat het met een ongetraind oog vaak moeilijk inschatten is in welke staat ze verkeren en of ze nog wel veilig zijn.