Beste elektrische fietsen van 2020 – Bekijk de test voor aankoop

beste elektrische fiets

Ben je op zoek naar een goede elektrische fiets?

Dankzij de groeiende populariteit van de e-bike worden er elk jaar steeds meer nieuwe modellen uitgebracht. Ruime keuze dus.

Maar bij aankoop van een elektrische fiets moet je naast het gebruikelijke ook letten op een paar extra dingen zoals de actieradius, levensduur van de accu, extra onderhoud, etc.

Dat maakt het vinden van een geschikte fiets niet gemakkelijk.

Hieronder kan je 5 van de beste elektrische fietsen vinden voor verschillende doeleinden.

1 Best geteste elektrische fiets

Elektrische fiets best getest

De Brinckers Brisbane M310 600 Wh is een van de beste elektrische fietsen die je kan vinden.

Deze e-bike heeft een zeer stillen en krachtige Bafang middenmotor waarmee je gemakkelijk de 25 kilometer per uur haalt zonder lawaai.

Daarnaast heeft dit model ook een uitstekende accu waardoor je nog verder kan fietsen dan voorheen. De standaard accu is 600 Wh en heeft een actieradius van 80~110 kilometer. Voor €150 extra kan je ook kiezen voor de 750 Wh accu die een extra grote actieradius van 110~130 kilometer heeft.

De verende voorvork en zadelpen zorgen ervoor dat je lekker comfortabel fietst. En de elektrische fiets is ook zeer gemakkelijk te gebruiken dankzij de traploze versnelling. Je kan op elk moment overschakelen naar een andere ondersteuningsstand, zelfs als je stilstaat.

De fiets zelf weegt rond de 28 kilogram, maar dankzij de walk assist kan je ook gemakkelijk met de fiets aan de hand lopen

Kort samengevat heeft deze e-bike van Brinckers alles wat je wenst; krachtige motor, accu die lang mee gaat, en veel fietscomfort. Het enige nadeel is het prijs kaartje, wat hoger is dan een gemiddelde elektrische fiets.

2 Goedkope elektrische fiets

Goedkope elektrische fiets van Gazelle

Als je een kleiner budget hebt, zal je keuzes moeten maken tussen wat je echt nodig hebt en wat leuk is om te hebben.

Met de Paris C7 HMB heeft Gazelle een goede balans gevonden tussen fietsgemak, een betrouwbare motor, en een mooie prijs.

Volgens Gazelle zelf gaat deze e-bike echt “terug naar de essentie.” Je hoeft dus geen overbodige luxe te verwachten.

Zo geeft het minimalistische display alleen de meest belangrijke informatie en is de standaard accu slechts 300 Wh.

Toch geeft de 40 nM Bosch Active Line motor aangename fietsondersteuning en de verende voorvork zorgt voor voldoende rijcomfort.

Mocht de 300 Wh accu niet voldoende zijn, dan kan je ook extra betalen voor een 400 Wh of 500 Wh accu. Deze hebben een maximale actieradius van 115 en 145 kilometer actieradius in plaats van 85 kilometer. (Let er wel op dat in de praktijk de actie radius vaak lager uitvalt.)

Naast de Paris C7 heeft Gazelle ook een Paris C7+ model. De C7+ kost €300 extra en heeft net een beetje extra luxe; meer ondersteuning, comfort, en bedieningsgemak.

In het kort is de Paris C7 van Gazelle een relatief goedkoop en simpele elektrische fiets. Geen overbodige luxe, maar wel een betrouwbare fiets met prima fietsgemak.

3 Beste koop elektrische fiets

Beste koop elektrische fiets

Elk jaar doet de Consumentenbond een e-bike test en dit jaar werd de Cube Touring Hybrid Pro elektrische fiets als beste koop beoordeeld dankzij de prijs-kwaliteit verhouding.

Deze fiets heeft een Bosch Performance line motor met een 500 Wh accu. Dat is misschien niet de grootste accu dat je kan vinden, maar afhankelijk van de omstandigheden haal je al snel 45 tot 100 kilometer uit een volle accu.

De sportieve zithouding in combinatie met de 10 versnellingen betekent dat dit model niet alleen geschikt is voor woon-werkverkeer, maar ook voor een sportieve rit.

Dankzij de brede banden en de verende voorvork/zadelpen fiets je altijd comfortabel, en de krachtige hydraulische schijfremmen voelen ook fijn aan.

Een minpuntje is dat de fiets geleverd wordt zonder slot of pedalen. Deze moet je dus los bijbestellen.

Kort samengevat heeft de Cube Touring Hybrid een uitstekende koop en is die geschikt voor zowel woon-werkverkeer als een sportieve rit.

4 Beste speed pedelec

Snelle elektrische fiets

Als je op zoek bent naar een echt snelle elektrische fiets dan is een speed pedelec wellicht een goede keuze.

Met een speed pedelec mag je namelijk 45 kilometer per uur, terwijl je met een normale elektrische fiets slechts 25 kilometer per uur mag.

De speed pedelec kan dus een goede optie zijn voor mensen die te ver weg van hun werk wonen voor een normale elektrische fiets.

De Stromer ST1 X Sport is een van de beste speed pedelecs met een accu van maar liefst 800 Wh en een maximale actieradius van 150 kilometer.

Met de sterke motor haal je gemakkelijk de 45 kilometer per uur en de fiets heeft voldoende vering, zodat je zelfs op hoge snelheid comfortabel fietst.

Als je een snelle e-bike wilt maar niet zulke lange afstanden aflegt kan je ook gaan voor de Stromer ST1 Sport (zonder de X). Deze is iets goedkoper en heeft een minder grote accu.

Let we wel op dat voor een speed pedelec andere verkeersregels gelden dan voor de elektrische fiets. Je moet bijvoorbeeld met een speed pedelec rijden op het fiets/bromfietspad of op de rijbaan, en heb je ook een rijbewijs nodig.

Lees je dus eerst goed in voordat je een speed pedelec koopt, zodat je bewust bent van alle voor en nadelen.

In het kort is de Stromer ST1 X Sport speed pedelec geschikt voor mensen die langere reizen maken op de fiets of als je snel van A naar B moet.

5 Beste elektrische bakfiets

Goedkope Troy elektrische bakfiets

De elektrische bakfiets is een uitstekende keuze als regelmatig met de fiets de kinderen naar school brengt en/of boodschappen doet.

Dankzij een krachtige motor kan je zelfs met kinderen in de bak op een flink tempo blijven fietsen.

De e-bakfiets van Troy komt met 2 bankjes waarmee je 4 kinderen tegelijkertijd kan vervoeren.

Daarnaast weegt dit model ook minder dan de gemiddelde elektrische bakfiets, waardoor het fietsen zonder ondersteuning ook goed te doen is.

Jammer genoeg is de actieradius van een elektrische bakfiets vaak minder dan bij een normale elektrische fiets door het extra gewicht van de bak. Deze e-bakfiets van Troy heeft een actieradius van 45 km, dus je zult hem geregeld moeten opladen.

Kort samengevat is de elektrische bakfiets van Troy een goede ouders die regelmatig met de fiets de kinderen naar school brengen/boodschappen doen. Daarnaast is dit model ook een van de goedkoopste e-bakfietsen.

Veel gestelde vragen

Heb je nog een vraag over de accu van de elektrische fiets? Hieronder vind je de meest voorkomende vragen.

Wat is de levensduur van een elektrische fiets accu?

De gemiddelde levensduur van een accu is rond de 3 jaar. Dit betekent niet dat de elektrische fiets direct na 3 jaar ophoud met functioneren. Maar je zal waarschijnlijk beginnen te merken dat de accu steeds sneller leeg is.
Hoe lang een accu precies mee gaat, hangt af van veel verschillende factoren. Als je bijvoorbeeld de accu buiten in de kou laat staan gedurende de winter zal die minder lang mee gaan.
Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat de accu zo lang mogelijk mee gaat: gebruik de accu niet totdat die compleet leeg is, laad de accu niet op tot 100%, laad de batterij langzaam op, als je de accu lang niet gebruikt laad hem dan op tot ~40%, stel de accu niet bloot aan extreme temperaturen.

Wat kost het opladen van een elektrische fiets?

In de praktijk zijn de kosten voor het opladen van een accu zo laag dat het te verwaarlozen is.
Neem bijvoorbeeld een gemiddelde accu van 450 Wh en dat elektrisiteit €0.25 per kWh is. Dan kost het volledig opladen van de accu dus 0.25*0.450 = €0.11.
Zelfs als je de fiets om de drie dagen moet opladen kost je dat dus minder dan €50 per jaar.

Wat kost een accu voor een elektrische fiets?

Een nieuwe accu kopen is vaak duurder dan men denkt. Een nieuw accu kost gemiddeld rond de €500. De precieze prijs is afhankelijk van het merk van de accu, de capaciteit, het type accu, etc. en kost ergens tussen de €200 en €800.
Als je oude accu het niet meer doet kan je er ook voor kiezen om je accu te laten reviseren. Dit betekent dat iemand de accu uit elkaar haalt en alleen de kapot onderdelen vervangt. Dit is vaak goedkoper dan een nieuwe accu, maar jammer genoeg is dit niet voor elke elektrische fiets mogelijk, omdat de fabrikant vaak software installeert dat reviseren onmogelijk maakt.

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische fiets accu?

Afhankelijk van de capaciteit van je accu duurt het volledig opladen van je accu vaak tussen de 3 tot 5 uur. Als je een snellader gebruikt is het laden ruwweg dubbel zo snel, en heb je dus slechts 1.5 to 2.5 uur nodig.