Goede Elektrische Fietsen: Wat Is De Beste Koop?

beste elektrische fiets

Ben je op zoek naar een goede elektrische fiets?

Dankzij de groeiende populariteit van de e-bike worden er elk jaar steeds meer nieuwe modellen uitgebracht. Ruime keuze dus.

Maar bij aankoop van een elektrische fiets moet je naast het gebruikelijke ook letten op een paar extra dingen zoals de actieradius, levensduur van de accu, extra onderhoud, etc.

Dat maakt het vinden van een geschikte fiets niet gemakkelijk.

Hieronder kan je 5 van de beste elektrische fietsen vinden voor verschillende doeleinden.

Elektrische fiets test

In onze eigen elektrische fiets test hebben we verschillende modellen met elkaar vergeleken en vooral aandacht besteed aan hoe lang de accu mee gaat, wat voor een type e-bike het is, hoe veel de e-bike kost, en natuurlijk het fietscomfort.

Hieronder vind je snel de meest belangrijke resultaten in de tabel:

Kenmerk Brinckers Brisbane M310 Gazelle Paris C7 Cube Touring Hybrid Pro Stromer ST1 X Sport Babboe Mountain
Type Stadsfiets Stadsfiets Stadsfiets Speed Pedelec Bakfiets
Actieradius (km) 80~110 85 45~100 150 40
Comfort *** ** *** *** **
*Prijs (€) 2600 2000 2400 5400 2500

*De prijzen zijn afgerond en kunnen verschillen tussen fietsenwinkels of tijdens aanbiedingen.

1 Best geteste elektrische fiets

Elektrische fiets best getest

De Brinckers Brisbane M310 600 Wh is een van de beste elektrische fietsen die je kan vinden.

Deze e-bike heeft een zeer stillen en krachtige Bafang middenmotor waarmee je gemakkelijk de 25 kilometer per uur haalt zonder lawaai.

Daarnaast heeft dit model ook een uitstekende accu waardoor je nog verder kan fietsen dan voorheen. De standaard accu is 600 Wh en heeft een actieradius van 80~110 kilometer. Voor €150 extra kan je ook kiezen voor de 750 Wh accu die een extra grote actieradius van 110~130 kilometer heeft.

De verende voorvork en zadelpen zorgen ervoor dat je lekker comfortabel fietst. En de elektrische fiets is ook zeer gemakkelijk te gebruiken dankzij de traploze versnelling. Je kan op elk moment overschakelen naar een andere ondersteuningsstand, zelfs als je stilstaat.

De fiets zelf weegt rond de 28 kilogram, maar dankzij de walk assist kan je ook gemakkelijk met de fiets aan de hand lopen

Kort samengevat heeft deze e-bike van Brinckers alles wat je wenst; krachtige motor, accu die lang mee gaat, en veel fietscomfort. Het enige nadeel is het prijs kaartje, wat hoger is dan een gemiddelde elektrische fiets.

2 Goedkope elektrische fiets

Goedkope elektrische fiets van Gazelle

Als je een kleiner budget hebt, zal je keuzes moeten maken tussen wat je echt nodig hebt en wat leuk is om te hebben.

Met de Paris C7 HMB heeft Gazelle een goede balans gevonden tussen fietsgemak, een betrouwbare motor, en een mooie prijs.

Volgens Gazelle zelf gaat deze e-bike echt “terug naar de essentie.” Je hoeft dus geen overbodige luxe te verwachten.

Zo geeft het minimalistische display alleen de meest belangrijke informatie en is de standaard accu slechts 300 Wh.

Toch geeft de 40 nM Bosch Active Line motor aangename fietsondersteuning en de verende voorvork zorgt voor voldoende rijcomfort.

Mocht de 300 Wh accu niet voldoende zijn, dan kan je ook extra betalen voor een 400 Wh of 500 Wh accu. Deze hebben een maximale actieradius van 115 en 145 kilometer actieradius in plaats van 85 kilometer. (Let er wel op dat in de praktijk de actie radius vaak lager uitvalt.)

Naast de Paris C7 heeft Gazelle ook een Paris C7+ model. De C7+ kost €300 extra en heeft net een beetje extra luxe; meer ondersteuning, comfort, en bedieningsgemak.

In het kort is de Paris C7 van Gazelle een relatief goedkoop en simpele elektrische fiets. Geen overbodige luxe, maar wel een betrouwbare fiets met prima fietsgemak.

3 Beste koop elektrische fiets

Beste koop elektrische fiets

Elk jaar doet de Consumentenbond een e-bike test en dit jaar werd de Cube Touring Hybrid Pro als beste koop beoordeeld dankzij de prijs-kwaliteit verhouding.

Deze fiets heeft een Bosch Performance line motor met een 500 Wh accu. Dat is misschien niet de grootste accu dat je kan vinden, maar afhankelijk van de omstandigheden haal je al snel 45 tot 100 kilometer uit een volle accu.

De sportieve zithouding in combinatie met de 10 versnellingen betekent dat dit model niet alleen geschikt is voor woon-werkverkeer, maar ook voor een sportieve rit.

Dankzij de brede banden en de verende voorvork/zadelpen fiets je altijd comfortabel, en de krachtige hydraulische schijfremmen voelen ook fijn aan.

Een minpuntje is dat de fiets geleverd wordt zonder slot of pedalen. Deze moet je dus los bijbestellen.

Kort samengevat heeft de Cube Touring Hybrid een uitstekende koop en is die geschikt voor zowel woon-werkverkeer als een sportieve rit.

4 Beste speed pedelec

Snelle elektrische fiets

Als je op zoek bent naar een echt snelle elektrische fiets dan is een speed pedelec wellicht een goede keuze.

Met een speed pedelec mag je namelijk 45 kilometer per uur, terwijl je met een normale elektrische fiets slechts 25 kilometer per uur mag.

De speed pedelec kan dus een goede optie zijn voor mensen die te ver weg van hun werk wonen voor een normale elektrische fiets.

De Stromer ST1 X Sport is een van de beste speed pedelecs met een accu van maar liefst 800 Wh en een maximale actieradius van 150 kilometer.

Met de sterke motor haal je gemakkelijk de 45 kilometer per uur en de fiets heeft voldoende vering, zodat je zelfs op hoge snelheid comfortabel fietst.

Als je een snelle e-bike wilt maar niet zulke lange afstanden aflegt kan je ook gaan voor de Stromer ST1 Sport (zonder de X). Deze is iets goedkoper en heeft een minder grote accu.

Let we wel op dat voor een speed pedelec andere verkeersregels gelden dan voor de elektrische fiets. Je moet bijvoorbeeld met een speed pedelec rijden op het fiets/bromfietspad of op de rijbaan, en heb je ook een rijbewijs nodig.

Lees je dus eerst goed in voordat je een speed pedelec koopt, zodat je bewust bent van alle voor en nadelen.

In het kort is de Stromer ST1 X Sport speed pedelec geschikt voor mensen die langere reizen maken op de fiets of als je snel van A naar B moet.

5 Beste elektrische bakfiets

babboe elektrische bakfiets

De elektrische bakfiets is een uitstekende keuze als regelmatig met de fiets de kinderen naar school brengt en/of boodschappen doet.

Dankzij een krachtige motor kan je zelfs met kinderen in de bak op een flink tempo blijven fietsen.

De e-bakfiets van Babboe is te koop met een kleine bak voor twee zitjes, of een grote bak voor vier zitjes.

Jammer genoeg is de actieradius van een elektrische bakfiets vaak minder dan bij een normale elektrische fiets door het extra gewicht van de bak. Deze e-bakfiets van Babboe heeft een actieradius van 50 km, dus je zult hem geregeld moeten opladen.

Kort samengevat is de elektrische bakfiets van Troy een goede ouders die regelmatig met de fiets de kinderen naar school brengen/boodschappen doen. Daarnaast is dit model ook een van de goedkoopste e-bakfietsen.

Elektrische fietsen vergelijken

Voordat je een elektrische fiets koopt, wil je natuurlijk eerst alle opties bekijken en eventueel een elektrische fiets uitproberen.

Een elektrische fiets is een stuk duurder dan een normale woon-werk fiets. Dus je wilt er natuurlijk niet later achter komen dat je een model hebt genomen dat niet bij je past.

Hier zijn 4 dingen waar je vooral op wilt letten:

  • Actieradius: geeft aan hoe veel km je kan fietsen voordat je de accu opnieuw moet opladen. De actieradius die de fabrikant aangeeft is vaak gemeten in ideale omstandigheden. In de praktijk kan die dus een stuk lager uitvallen. De maximale actieradius hangt af van je accu, motor, en gewicht van de bakfiets. Daarnaast loopt de accu ook sneller leeg als je de trapondersteuning in een hoge stand gebruikt.
  • Fietscomfort: op een elektrische fiets mag je 25 kilometer per uur gaan. Op die snelheid voel je elk kleine hobbeltje of steentje een stuk meer. Op zulke snelheden fiets je een stuk comfortabeler als je een verende voorvork en zadelpen hebt. Daarnaast maakt een traploze versnelling het overschakelen naar een andere ondersteuningsstand gemakkelijker. Tenslotte wil je een goede motor die niet al te veel lawaai maakt.
  • Type fiets: bij een elektrische fiets denk je waarschijnlijk eerst aan een elektrische woon-werk fiets of elektrische omafiets. Maar tegenwoordig is voor elk type fiets een elektrische variant beschikbaar. Fiets je vaak met jonge kinderen? Dan is een elektrische bakfiets misschien een goed idee. Ben je een sportieve fietser? Dan kan een elektrische hybride fiets of elektrische mountainbike een goede optie zijn.
  • Prijs: niemand wil natuurlijk meer betalen dan nodig is. Maar voor een goede elektrische fiets zal je toch minstens €2000,- moeten betalen. Dat is natuurlijk een flink bedrag. Als je dat niet eventjes kan ophoesten, kan je een elektrische fiets op afbetaling kopen of kan je gebruik maken van het fietsplan van de belastingdienst. Lees ook eens ons artikel over goedkoopste elektrische fietsen.

Elektrische fiets of gewone fiets?

De elektrische fiets heeft natuurlijk een aantal voor en nadelen ten op zichte van de normale fiets. De meeste daarvan zijn redelijk vanzelf sprekend.

Maar er zijn ook een aantal punten die je misschien nog niet weet als je voor het eerst een elektrische fiets koopt.

Voordelen elektrische fiets

De grootste reden waarom mensen voor een elektrische fiets kiezen is natuurlijk dat je altijd comfortabel fietst. Met een elektrische fiets is de heuvel op fietsen met tegenwind geen enkele moeite. Daarnaast ga je met een elektrische fiets ook lekker snel en kom je op tijd aan op je bestemming.

De elektrische fiets is ook ideaal voor afstanden die te lang zijn voor de normale fiets, maar ook eigenlijk te kort zijn voor de auto. Een afstand van 15 km kost met de gewone fiets al bijna een uur, terwijl dat met de auto nog geen kwartiertje is. Aangezien het vinden van een parkeerplaats vaak al 10 minuten kan duren is voor zulke afstanden een elektrische fiets ideaal.

Vergeleken met de auto is de elektrische fiets ook beter voor het milieu en is het opladen veel goedkoper dan tanken. Zo is de CO2-uitstoot van een e-bike slechts 3% ten opzichte van een gemiddelde auto en kost het volledig opladen van de accu je nog geen euro.

Nadelen elektrische fiets

Het grootste nadeel van de elektrische fiets is het prijskaartje. Een e-bike kost al snel 8 tot 10 keer zoveel als een gewone fiets. En de hoge prijs zorgt er ook voor dat een elektrische fiets relatief vaker gestolen word. Een fietsverzekering is dus geen overbodige luxe.

Het onderhoud aan een elektrische fiets is ook vaak duurder. Vooral het vervangen van een accu valt vaak duurder uit dan verwacht. En aangezien de software voor elke fiets anders is, kan niet elke fietsenmaker je helpen en moet je vaak op zoek naar een specialist.

Gelukkig worden de accu’s wel elk jaar beter is ligt de gemiddelde actieradius rond de 100 km. Voor dagelijks gebruikt is dat meer dan voldoende. Maar als je nog nooit eerder een elektrische fiets hebt gehad, vergeet je nog wel eens om hem op te laden.

Daarnaast is de elektrische fiets ook minder goed voor je gezondheid. Op een elektrische fiets verbrand je natuurlijk minder calorieën. Als het dagelijkse ritje naar je werk je enige vorm van beweging is, is de normale fiets dus wellicht een betere optie om fit te blijven. Als je een actief leven lijd en vaak sport zal de overstap naar een e-bike weinig impact hebben.

Tot slot is een elektrische fiets beter voor het milieu dan een auto. Maar als de elektriciteit die je voor het opladen gebruikt van een kolencentrale komt, dan is een elektrische fiets natuurlijk alsnog slechter voor het milieu dan een gewone fiets. Maar als je het uitrekent, verwacht ik niet dat de impact heel groot zal zijn, aangezien de e-bike heel efficiënt met de energie omgaat.

Veel gestelde vragen

Heb je nog een vraag over de accu van de elektrische fiets? Hieronder vind je de meest voorkomende vragen.

Kan een elektrische fiets tegen regen?

Een elektrische fiets is spatwaterdicht, maar niet waterdicht. Dat betekent dat de e-bike tegen een gemiddelde regenbui kan. Maar onder extreme omstandigheden kan wel soms waterschade oplopen.

Lees ons artikel over fietsen met een e-bike in de regen voor meer informatie.

Is een kinderzitje toegestaan op de elektrische fiets?

Je mag een kinderzitje zowel voorop als achterop de elektrische fiets monteren. Maar niet elke elektrische fiets is daarvoor geschikt.

Voor meer informatie, lees ons artikel over kinderzitjes op de elektrische fiets.

Wat is de levensduur van een elektrische fiets accu?

De gemiddelde levensduur van een accu is rond de 3 jaar. Dit betekent niet dat de elektrische fiets direct na 3 jaar ophoud met functioneren. Maar je zal waarschijnlijk beginnen te merken dat de accu steeds sneller leeg is.

Hoe lang een accu precies mee gaat, hangt af van veel verschillende factoren. Als je bijvoorbeeld de accu buiten in de kou laat staan gedurende de winter zal die minder lang mee gaan.

Voor meer informatie, lees ons artikel over het opladen van een elektrische fiets.

Wat kost het opladen van een elektrische fiets?

In de praktijk zijn de kosten voor het opladen van een accu zo laag dat het te verwaarlozen is.

Neem bijvoorbeeld een gemiddelde accu van 450 Wh en dat elektriciteit €0.25 per kWh is. Dan kost het volledig opladen van de accu dus 0.25*0.450 = €0.11.

Zelfs als je de fiets om de drie dagen moet opladen kost je dat dus minder dan €50 per jaar.

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische fiets accu?

Afhankelijk van de capaciteit van je accu duurt het volledig opladen van je accu vaak tussen de 3 tot 5 uur. Als je een snellader gebruikt is het laden ruwweg dubbel zo snel, en heb je dus slechts 1.5 tot 2.5 uur nodig.

Voor meer informatie, lees ons artikel over het opladen van een e-bike.

Wat is de juiste bandenspanning voor een elektrische fiets?

Het is belangrijk om de juiste bandenspanning te hebben om comfortabel te kunnen fietsen en slijtage tegen te gaan. Hoewel de ideale spanning afhangt van de breedte van de band, ligt de gemiddelde bandenspanning rond de 4 tot 5.5 bar. Dit is dus een stuk hoger dan een normale fiets.

Voor meer informatie, lees ons artikel over het vinden van de juiste bandenspanning voor een e-bike.