Beste Elektrische Bakfietsen In 2023

Een bakfiets is super handig voor drukke ouders die graag met een fiets hun kinderen vervoeren of boodschappen doen. Maar al dat extra gewicht maakt het fietsen soms wel erg zwaar.

Vandaar dat steeds meer mensen kiezen voor een elektrische bakfiets, de e-bakfiets, in plaats van een ouderwetse bakfiets waar je zelf al het werk doet.

Maar als je van plan bent je kinderen in de bak te laten zitten, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat alles veilig is. Kijk dus bij aankoop niet alleen naar welke elektrische bakfiets het goedkoopst is, maar ook naar de kwaliteit van de fiets.

1. Babboe Mountain

beste elektrische bakfiets

Babboe is al lange tijd een van de meest bekende bakfiets merken. Babboe heeft verschillende modellen waar je uit kan kiezen. Maar als je een elektrische bakfiets wilt, moet je gaan voor een model uit de Babboe Mountain series.

Alle elektrische bakfietsen in deze serie hebben een krachtige Yamaha middenmotor en traploze NuVinci versnellingen, waardoor zelfs fietsen met een volle bak lekker soepel aan voelt. En zoals de naam al aangeeft is de motor sterk genoeg om heuvels, tunnel, of bruggen mee te beklimmen.

Binnen deze serie kan je kiezen uit 5 modellen: City Mountain, Mini Mountain, Slim Mountain, Curve Mountain, en de Carve Mountain.

De eerste 3 modellen zijn tweewielers, de Babboe Curve Mountain is een driewieler, en de Babboe Carve Mountain is een combinatie.

Daarnaast kan de grootte van de bak en de afwerking ook een klein beetje verschillen tussen verschillende modellen.

Gelukkig kan je altijd met de kinderen een keer langskomen bij een Babboe testdag om als familie te besluiten welke elektrische bakfiets het best bij je past.

De Babboe Mountain komt in 5 verschillende modellen zodat er altijd iets bij zit dat goed bij je past. De sterke motor zorgt voor veel fietscomfort en de bak is ook goed afgewerkt. Daarnaast bieden deze modellen ook een zeer goede prijs kwaliteit verhouding.

2. Riese & Müller Load 60 Vario

beste bakfiets

In de wereld van elektrische fietsen is Riese & Müller zeer bekend om hun hoge kwaliteit. En de Riese & Müller Load 60 is daar ook geen uitzondering op.

Deze elektrische bakfiets is gemaakt met alleen maar de beste onderdelen (motor, versnellingen, etc) en gaat lang mee. Daar staat natuurlijk tegenover dat de prijs ook een stuk hoger ligt.

Door de krachtige Bosch Performance CX motor zit je altijd op de juiste snelheid en de traploze versnelling maakt het fietsen nog aangenamer. Hoewel het een tweewieler model is blijft de fiets toch goed in balans, vooral als je eenmaal een vaartje hebt.

De bak van de Load 60 Vario is groot genoeg voor 2 kinderzitjes en de dubbele vering zorgen ervoor dat de kinderen lekker comfortabel zitten.

Als je een iets grotere bak nodig hebt kan je ook gaan voor de Load 75 Vario waar maximaal 3 kinderen in kunnen.

Kort samengevat is de Riese & Müller Load 60 een flinke investering, maar het naar onze mening een van de best tweewieler e-bakfietsen.

3. Troy elektrische bakfiets

elektrische bakfiets vergelijken

Niet elke elektrische bakfiets hoeft duur te zijn. Dat laat deze elektrische bakfiets van Troy goed zien.

Hoewel dit model rond de €2000 kost is het zekers niet van slechte kwaliteit.

De bak komt met 2 bankjes waarmee je 4 kinderen tegelijkertijd kan vervoeren. En dankzij de sterke achtermotor is het gemakkelijk fietsen zelfs met de kinderen in de bak.

Deze elektrische bakfiets weegt ook minder dan de meeste andere modellen, waardoor het fietsen zonder trapondersteuning ook goed te doen is.

Kort samengevat is de elektrische bakfiets van Troy dus een goede budget-optie.

4. Vogue Carry 3

goedkope elektrische bakfiets

De Vogue Carry is een interessant bakfiets die in het midden-segment te vinden is. Vergeleken met de andere elektrische bakfietsen van Vogue komt de Carry het best uit de test.

Wat direct opvalt, is dat deze bakfiets met 65 kg een stuk zwaarder is dan de andere modellen. Dit heeft zowel voor als nadelen.

Zo zorgt het extra gewicht voor extra stabiliteit, veiligheid, en fietscomfort. Daar staat tegenover dat het heel zwaar trappen is zonder ondersteuning en is een extra sterke motor nodig waardoor de prijs omhoog gaat.

Bij het ontwerpen van deze bakfiets had Vogue vooral het woord “luxe” in gedachten.

De bakfiets haalt gemakkelijk de 20 kilometer per uur en de ondersteuning voelt zeer natuurlijk. En je kinderen zullen de extra vering en ruimte in de bak ook waarderen.

Het enige nadeel is dat de Vogue Carry een relatief lage actieradius heeft en dus niet zeer geschikt is voor lange afstanden. Als je boodschappen hebt gedaan of de kinderen van school opgehaald hebt, zul je hem waarschijnlijk moeten opladen voor de volgende dag.

Kort samengevat is de Vogue Carry een stabiele en veilige elektrische bakfiets met een goede balans tussen luxe en prijs.

5. Butchers & Bicycles MK1

bakfiets test

De Butchers & Bicycles MK1 is de duurste elektrische bakfiets op deze lijst. De prijs alleen al is een reden voor veel mensen om deze fiets direct over te slaan. Maar hij heeft wel een unieke eigenschap dat geen van de andere e-bakfietsen op deze lijst heeft. Het is namelijk een kantel bakfiets.

Normaal heeft een bakfiets twee of drie wielen; en beide hebben ze voor en nadelen. Zo is een driewieler stabieler, maar is een tweewieler meer wendbaar. Een kantel bakfiets combineert het beste dankzij de kantelende voorwielen.

Daarnaast heeft de Butchers & Bicycles MK1 ook een sterke Bosch Performance CS middenmotor waardoor je zelfs met twee kinderen in de bak lekker snel kan blijven door fietsen.

Kort samengevat is de Butchers & Bicycles MK1 dankzij het kantel mechanisme zowel wendbaar als veilig, maar de hoge prijs zal veel mensen afschrikken.

Bakfietsen vergelijken

In onze eigen bakfiets test hebben we verschillende modellen vergeleken en vooral aandacht besteed aan hoe lang de accu mee gaat, hoeveel kinderen je tegelijkertijd kan vervoeren, en hoe zwaar de bakfiets is, en natuurlijk de prijs van de elektrische bakfiets.

Hieronder vind je snel de meest belangrijke resultaten in de tabel:

Kenmerk Babboe Mountain Riese & Müller Load Vogue Troy Vogue Carry 3 Butchers & Bicycles MK1
Actieradius (km) 50 50 45 40-70 40
Maximum zitplaatsen 2-4 2 4 4 2
Gewicht (kg) ~60 37 43 65 49
*Prijs (€) 2500 6500 2000 3000 6000

*De prijzen zijn afgerond en kunnen verschillen tussen fietsenwinkels of tijdens aanbiedingen.

Wel of geen elektrische bakfiets

Een elektrische bakfiets is niet altijd de beste optie. Voor veel mensen werkt een normale bakfiets ook prima. Beiden hebben duidelijke voordelen en nadelen.

Het grootste voordeel van een elektrische bakfiets tegenover een normale bakfiets is natuurlijk dat je veel aangenamer kan fietsen. Zelfs met een bak vol met boodschappen of 4 kinderen hoef je zelf weinig moeite te doen om snel op je bestemming aan te komen.

Daar staat tegenover dat een goede motor en accu niet goedkoop zijn. Je zult doet flink meer moeten betalen voor een elektrische bakfiets.

Daarnaast zijn er ook nog een paar andere dingen die je niet moet vergeten. Zo moet de accu van een elektrische bakfiets regelmatig worden opgeladen, wat al snel een paar uur kan duren. Vergeet je dit een keertje, dan moet je met een extra zware fiets op pad, want de accu en motor maken een elektrische bakfiets extra zwaar.

De accu zelf is ook niet perfect en bij een nieuwe accu mag je er van uit gaan dat die (afhankelijk van gebruik) 4 tot 5 jaar mee gaat voordat die het begeeft.

Tot slot zal je waarschijnlijk ook een fietsverzekering willen afsluiten voor je elektrische bakfiets. Dit kost elke maand slechts een klein bedrag, maar verstandig om te onthouden tijdens het maken van je keuze.

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische bakfiets?

Voordat je een elektrische bakfiets koopt is het verstandig om eerst alle opties met elkaar te vergelijken en om eventueel een proefrit te maken.

Aangezien een elektrische fiets altijd duur is, en de elektrische bakfiets daar geen uitzondering op is, wil je natuurlijk zeker weten dat je later geen spijt zal krijgen van je aankoop.

Hier zijn 4 dingen waar je vooral op wilt letten:

 • Actieradius: geeft aan hoe veel km je kan fietsen op een volle accu. De actieradius die de fabrikant aangeeft is vaak gemeten in ideale omstandigheden. In de praktijk is de actieradius dus bijna altijd lager. De maximale actieradius hangt af van je accu, motor, en gewicht van de bakfiets. Daarnaast loopt de accu ook sneller leeg als je de trapondersteuning in een hoge stand gebruikt.
 • Zitplaatsen: de grootte van de bak verschilt van bakfiets tot bakfiets. Normaal passen er 2 of 4 kinderen in de bak. Controleer ook of de zitjes in de prijs verrekent zijn of dat je ze apart moet kopen. Onthoud ook dat een fiets met een grotere bak minder wendbaar is. Groter is dus niet altijd beter.
 • Gewicht: bakfietsen zijn natuurlijk altijd zwaarder dan normale fietsen. Toch kan er veel verschil zitten tussen modellen. Als je een sterke motor hebt merk je dat verschil amper. Maar iedereen vergeet wel eens de accu op te laden, waardoor je soms zelf al het werk moet doen. Daarnaast is een lichtere bakfiets vaak wendbaarder kan gaat de accu langer mee.
 • Prijs: we willen allemaal voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Maar als je een nieuwe elektrische bakfiets wilt kopen, heb je toch wel een budget nodig van minstens €2000. Voor korte afstanden is een goedkope bakfiets zoals de Vogue Troy een prima optie. Maar als je regelmatig lange afstanden moet afleggen kan een bakfiets met wat extra luxe en fietscomfort een goede keuze zijn.

Bakfiets tweewieler of driewieler?

Naast de 4 punten hierboven, heb je nog een belangrijke keuze die gemaakt moet worden. Koop je een bakfiets tweewieler of driewieler?

Het fietsen op een tweewieler en driewieler voelt heel anders aan. Daarnaast hebben beide optie voordelen en nadelen.

Laten we ze een voor een bekijken:

Tweewieler bakfiets

De tweewieler fietst lichter en is meer wendbaar waardoor je makkelijker een scherpe bocht kan maken.

Maar veel mensen vinden het moeilijk om een tweewieler op de standaard te zetten, omdat de elektrische bakfiets zwaarder is dan een normale bakfiets.

Daarnaast is een tweewieler ook iets minder stabiel dan een driewieler en is de bak vaak wat kleiner.

Voordelen

 • Wendbaarder & makkelijker sturen
 • Kleiner fiets
 • Lichter dan een driewieler

Nadelen

 • Moeilijk om op de standaard te zetten
 • Minder stabiel
 • Vaak een kleinere bak

Driewieler bakfiets

Met een driewieler heb je geen gedoe met de standaard. Daarnaast is een driewieler vaak groter en stabieler. Vooral bij een volle kap kan je het verschil goed merken.

Daar staat tegenover dat de driewieler een stuk minder makkelijk te manoeuvreren is. En je kan alleen loodrecht een stoepje op fietsen, omdat anders de bak scheef komt te staan.

Voordelen

 • Geen gedoe met de standaard
 • Stabiel
 • Grotere bak

Nadelen

 • Zwaarder dan een tweewieler
 • Minder wendbaar

De bak van de bakfiets

Of je een elektrisch model koopt of niet, wat een bakfiets echt apart zet is de bak zelf natuurlijk.

Je zou wellicht denken dat er niet zo veel verschil zit tussen de ene bak en de andere bak. Maar naast de grootte van de bak en hoeveel zitjes er in passen zijn er ook nog een paar andere factoren waar je op wilt letten.

Zo is bijvoorbeeld niet elke bak bedoelt voor kinderen. Sommige bakfietsen zijn speciaal ontworpen voor het vervoeren van honden of zijn alleen geschikt voor boodschappen.

Als je een bakfiets koopt voor je kinderen is het verstandig om de kwaliteit van de bak te controleren voordat je hem gebruikt. De afwerking van de bak laat nog wel eens wat te wensen over. Vooral bij een houten bak kan er nog wel eens een paar splinter uitsteken.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.