Top 5 Beste Elektrische Bakfietsen In 2020

beste elektrische bakfiets

Een bakfiets is super handig voor drukke ouders die graag met een fiets hun kinderen vervoeren of boodschappen doen. Maar al dat extra gewicht maakt het fietsen soms wel erg zwaar.

Vandaar dat steeds meer mensen kiezen voor een elektrische bakfiets, de e-bakfiets, in plaats van een traditioneel model waar je zelf al het werk doet.

Maar als je van plan bent je kinderen in de bak te laten zitten, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat alles veilig is. Kijk dus bij aankoop niet alleen naar welke elektrische bakfiets het goedkoopst is, maar ook naar de kwaliteit van de fiets.

Elektrische fietsen zijn razend populair en elk jaar worden er weer tientallen nieuwe modellen op de markt gebracht. Vandaar dat de Fietsersbond bijna elk jaar een nieuwe elektrische fiets test doet.

Jammer genoeg is de elektrische bakfiets voorlopig nog een stuk minder populair en wordt de e-bakfiets test minder vaak uitgevoerd. Zo is de meest recente test van de Fietsersbond gedaan in 2013.

In de tussentijd zijn natuurlijk veel nieuwe modellen uitgebracht. Vandaar dat we alle nieuwe elektrische bakfietsen met elkaar hebben vergeleken en de beste 5 hier op een rijtje hebben gezet.

Elektrische bakfietsen vergelijken

KenmerkTroyRiese & Müller LoadVogue CarryButchers & Bicycles MK1Johnny Loco
Actieradius (km)455040-704045
Maximum zitplaatsen42424
Gewicht (kg)4337654948

1 Troy elektrische bakfiets

troy bakfiets

Een elektrische bakfiets kan redelijk duur zijn. Laten we dus maar beginnen met de relatief goedkope elektrische bakfiets van Troy.

Hoewel dit model minder dan €2000 kost is het zekers niet van slechte kwaliteit.

De bak komt met 2 bankjes waarmee je 4 kinderen tegelijkertijd kan vervoeren. En dankzij de sterke achtermotor is het gemakkelijk fietsen zelfs met de kinderen in de bak.

Deze elektrische bakfiets weegt ook minder dan de meeste andere modellen, waardoor het fietsen zonder trapondersteuning ook goed te doen is.

Kort samengevat is de elektrische bakfiets van Troy dus een goede budget-optie.

2 Riese & Müller Load 60 Vario

load 60 vario bakfiets

In de wereld van elektrische fietsen is Riese & Müller zeer bekend om hun hoge kwaliteit. En de Load 60 Vario is daar ook geen uitzondering op.

Deze elektrische bakfiets is gemaakt met alleen maar de beste onderdelen (motor, versnellingen, etc) en gaat lang mee. Daar staat natuurlijk tegenover dat de prijs ook een stuk hoger ligt.

Door de krachtige Bosch Performance CX motor zit je altijd op de juiste snelheid en de traploze versnelling maakt het fietsen nog aangenamer. Hoewel het een tweewieler model is blijft de fiets toch goed in balans, vooral als je eenmaal een vaartje hebt.

De bak van de Load 60 Vario is groot genoeg voor 2 kinderzitjes en de dubbele vering zorgen ervoor dat de kinderen lekker comfortabel zitten.

Als je een iets grotere bak nodig hebt kan je ook gaan voor de Load 75 Vario waar maximaal 3 kinderen in kunnen.

Kort samengevat is de Riese & Müller Load 60 Vario een flinke investering, maar het naar onze mening de best tweewieler e-bakfiets.

3 Vogue Carry

vogue carry bakfiets

De Vogue Carry is een interessant bakfiets die in het midden-segment te vinden is. Vergeleken met de andere elektrische bakfietsen van Vogue komt de Carry het best uit de test.

Wat direct opvalt, is dat deze bakfiets met 65 kg een stuk zwaarder is dan de andere modellen. Dit heeft zowel voor als nadelen.

Zo zorgt het extra gewicht voor extra stabiliteit, veiligheid, en fietscomfort. Daar staat tegenover dat het heel zwaar trappen is zonder ondersteuning en is een extra sterke motor nodig waardoor de prijs omhoog gaat.

Bij het ontwerpen van deze bakfiets had Vogue vooral het woord “luxe” in gedachten.

De bakfiets haalt gemakkelijk de 20 kilometer per uur en de ondersteuning voelt zeer natuurlijk. En je kinderen zullen de extra vering en ruimte in de bak ook waarderen.

Het enige nadeel is dat de Vogue Carry een relatief lage actieradius heeft en dus niet zeer geschikt is voor lange afstanden. Als je boodschappen hebt gedaan of de kinderen van school opgehaald hebt, zul je hem waarschijnlijk moeten opladen voor de volgende dag.

Kort samengevat is de Vogue Carry een stabiele en veilige elektrische bakfiets met een goede balans tussen luxe en prijs.

4 Butchers & Bicycles MK1

butchers bicycles mk1 bakfiets

De Butchers & Bicycles MK1 is de duurste elektrische bakfiets op deze lijst. De prijs alleen al is een reden voor veel mensen om deze fiets direct over te slaan. Maar hij heeft wel een unieke eigenschap dat geen van de andere e-bakfietsen op deze lijst heeft. Het is namelijk een kantel bakfiets.

Normaal heeft een bakfiets twee of drie wielen; en beide hebben ze voor en nadelen. Zo is een driewieler stabieler, maar is een tweewieler meer wendbaar. Een kantel bakfiets combineert het beste dankzij de kantelende voorwielen.

Daarnaast heeft de Butchers & Bicycles MK1 ook een sterke Bosch Performance CS middenmotor waardoor je zelfs met twee kinderen in de bak lekker snel kan blijven door fietsen.

Kort samengevat is de Butchers & Bicycles MK1 dankzij het kantel mechanisme zowel wendbaar als veilig, maar de hoge prijs zal veel mensen afschrikken.

5 Johnny Loco

johnny loco bakfiets

De laatste elektrische bakfiets op onze lijst is de Johnny Loco. Dit is een opvallende bakfiets heeft een strak uitziende fietsframe, weggewerkte accu, en een lichtgewicht bak van aluminium.

De bak is ook redelijk groot in vergelijking met de andere fietsen in dezelfde prijsklasse. Zo heeft de Johnny Loco een bak die 109 cm lang is, terwijl de elektrische bakfietsen van Troy en Vogue slechts 90 en 96 cm (ze zijn allemaal even breed).

De bak komt standaard met twee zitjes en de motor is sterk genoeg dat je zelfs meet een volle bak geen snelheid verliest. Als twee zitjes niet genoeg is, kan je ook een tweede bankje kopen waardoor er totaal 4 kinderen in de bak passen.

Kort samengevat is de Johnny Loco een goed keuze als je opzoek bent naar een fiets met een extra grote bak, maar die toch niet te zwaar is.

Elektrische bakfiets kopen

Het is niet gemakkelijk om een elektrische fiets te kopen, en een elektrische bakfiets al helemaal niet.

Hieronder zijn een paar dingen die je zorgvuldig moet overwegen voor aankoop.

Normale bakfiets of elektrische bakfiets?

Het grootste voordeel van een elektrische bakfiets tegenover een normale bakfiets is natuurlijk dat je veel aangenamer kan fietsen. Zelfs met een bak vol met boodschappen of 4 kinderen hoef je zelf weinig moeite te doen om snel op je bestemming aan te komen.

Daar staat tegenover dat een goede motor en accu niet goedkoop zijn. Je zult doet flink meer moeten betalen voor een elektrische bakfiets.

Daarnaast zijn er ook nog een paar andere dingen die je niet moet vergeten. Zo moet de accu van een elektrische bakfiets regelmatig worden opgeladen, wat al snel een paar uur kan duren. Vergeet je dit een keertje, dan moet je met een extra zware fiets op pad, want de accu en motor maken een elektrische bakfiets extra zwaar.

De accu zelf is ook niet perfect en bij een nieuwe accu mag je er van uit gaan dat die (afhankelijk van gebruik) 4 tot 5 jaar mee gaat voordat die het begeeft.

Tot slot zal je waarschijnlijk ook een fietsverzekering willen afsluiten voor je elektrische bakfiets. Dit kost elke maand slechts een klein bedrag, maar verstandig om te onthouden tijdens het maken van je keuze.

Tweewieler of driewieler?

Een bakfiets kan twee of drie wielen hebben en beide opties hebben voor en nadelen.

Tweewieler bakfiets

De tweewieler fietst lichter en is meer wendbaar waardoor je makkelijker een scherpe bocht kan maken.

Maar veel mensen vinden het moeilijk om een tweewieler op de standaard te zetten, omdat de elektrische bakfiets zwaarder is dan een normale bakfiets.

Daarnaast is een tweewieler ook iets minder stabiel dan een driewieler en is de bak vaak wat kleiner.

Voordelen
 • Wendbaarder & makkelijker sturen
 • Kleiner fiets
 • Lichter dan een driewieler
Nadelen
 • Moeilijk om op de standaard te zetten
 • Minder stabiel
 • Vaak een kleinere bak

Driewieler bakfiets

Met een driewieler heb je geen gedoe met de standaard. Daarnaast is een driewieler vaak groter en stabieler. Vooral bij een volle kap kan je het verschil goed merken.

Daar staat tegenover dat de driewieler een stuk minder makkelijk te manoeuvreren is. En je kan alleen loodrecht een stoepje op fietsen, omdat anders de bak scheef komt te staan.

Voordelen
 • Geen gedoe met de standaard
 • Stabiel
 • Grotere bak
Nadelen
 • Zwaarder dan een tweewieler
 • Minder wendbaar

Bakfiets accessoires

Controleer voordat je een bakfiets koopt wat er allemaal bij de prijs inbegrepen is.

Als je met kinderen fiets wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je bakfiets met zitjes komt. Dit is gelukkig vaak het geval, maar er zijn ook uitzondering waar je de zitjes apart verkocht worden.

Als je van plant bent om in de zomer of in de winter vaak je bakfiets te gebruiken kan het handig zijn om een regentent of een zonnedak te kopen. Zo zitten je kinderen in de winter droog en hebben ze in de zomer geen last van de zon.

Ten slotte is een bakfietshoes ook het kopen waard. Zo beschermt een goede hoes je fiets tegen regen, stof, UV en vorst, zodat die langer mee gaat.