Categorieën
Uncategorized

Beginnen Met Wielrennen – 7 Handige Tips

Je zou misschien denken dat wielrennen hetzelfde is als normaal fietsen, maar dan net iets sneller op een net iets andere fiets. Maar wanneer puntje bij paaltje komt, blijkt het vaak toch iets lastiger te zijn dan gedacht. Vandaar dat we een paar tips voor beginnende wielrenners op een rijtje hebben gezet.

1 – Kies de juiste racefiets

Als je nog nooit eerder aan wielrennen hebt gedaan vraag je je natuurlijk af wat de beste racefiets voor beginners is.

Een goede racefiets is gemaakt van licht materiaal zoals carbon, heeft dunne banden, en een stuur met een neergaande bocht.

Het vinden van de juiste framemaat is cruciaal, en wordt normaal bepaalt door je lichaamslengte. Met een te kleine of te grote fiets kan je niet de juiste houding aannemen en vergroot je de kans op blessures.

Daarnaast moet je jezelf ook afvragen waar je de racefiets voor wilt gebruiken. Is het vooral om te sporten en is wielrennen meer een hobby, of ben je van plan om aan wedstrijden mee te doen?

Wat kost een racefiets?

De kosten van een nieuwe racefiets kunnen erg verschillen. Zo kost een goedkope racefiets tussen de €600 en €800.

Als je op zoek bent naar een fiets van echt goede kwaliteit heb je al snel een budget nodig van boven de €1500. Dat is natuurlijk een flinke investering als je slecht een beginner bent.

beginnen met wielrennen schema

2 – Nuttige wielren accessoires

Een goede racefiets vinden is slechts de helft van wat je nodig hebt. Er zijn veel extra accessoires die je nodig hebt tijdens het wielrennen.

Wellicht de belangrijkste is de helm. De gemiddelde snelheid tijdens het wielrennen zijn hoog en kunnen soms tot redelijk lelijke valpartijen leiden. Een helm is dus wel het minste dat je nodig hebt.

Daarnaast heb je keuze uit veel verschillende wielerkleding en wielrenschoenen waarmee je rit iets comfortabeler word en je net wat sneller gaat.

Ook kan je accessoires voor de fiets zelf kopen. Zo kan je met een fietscomputer je training en vooruitgang gemakkelijk in de gaten houden. En als je de fiets weleens alleen laat zijn een goed fietsslot tegen diefstal en fietsverzekering geen overbodige luxe. Als je last hebt van zadelpijn kan je dat vaak verhelpen door een special zadel tegen zadelpijn te gebruiken.

3 – Wielren techniek basics

Voordat je je inschrijft voor de tour de France heb je een goede basis nodig om te voorkomen dat je met hoge snelheid uit de bocht vliegt.

Laat de fiets een tijdje uitrollen voordat je een scherpe bocht neemt, zodat je niet je remmen hoeft te gebruiken. En gebruik je binnenste been om te balanceren.

Als je toch moet remmen, onthoud dan dat de meeste racefietsen een voorwiel en achterwiel rem hebben. De rem op het voorwiel is normaal sterker dan die op het achterwiel. Gebruik dus de rem waarmee je de juiste hoeveelheid afremt.

Als je een heuvel opfiets kan het handig zijn om vooraf flink te trappen, zodat je de momentum kan gebruiken tijdens de klim.

gemiddelde snelheid wielrennen

4 – Conditie opbouwen met wielrennen

Zolang je niet valt, is de kans dat je blessures oploopt met wielrennen zeer klein en een prima manier om aan je conditie te werken. Maar als je een beginner bent is elke dag wielrennen een beetje te veel van het goede.

Hier kan een trainingsschema handig van pas komen. Afhankelijk van je huidige conditie kan je beginnen met 2 of 3 keer per week een korte afstand te fietsen. Elke week kan je dan de afstand of frequentie aanpassen als het te makkelijk of te moeilijk is.

Daarnaast hoef je niet per se op de racefiets te zitten om aan je prestatie te werken. Zo kan je bijvoorbeeld thuis aan interval training doen of in de sportschool aan gewichtstraining, zodat je tijdens het fietsen extra kracht kan zetten.

5 – Eten tijdens het fietsen

Heb je wel eens een voetballer een appel zien eten tijdens de wedstrijd, of een schaatser een energiedrankje net voor de laatste ronde?

In tegenoverstelling tot andere sporten is het bij wielrennen gebruikelijk om tijdens het fietsen te eten en drinken. Deze energie kan je goed gebruiken tijdens langere afstanden en voorkomt uitdroging.

Vooral als je van plan bent om meer dan anderhalf uur te fietsen is het verstandig om makkelijke koolhydraten (zoals een granenreep of banaan) en water mee te nemen.

Eten en drinken op de fiets heb je vast wel eens eerder gedaan. Maar om het te doen op vol tempo zonder vaart te verliezen is een hele andere kunst en zal je waarschijnlijk een paar keer moeten oefenen.

beginnen met wielrennen welke fiets

6 – Veilig fietsen

We weten allemaal dat een noodzakelijk is om veilig te wielrennen. Maar dat is natuurlijk niet het enige dat je kan doen als het op veiligheid aankomt.

Als fietser zal je waarschijnlijk de weg moeten delen met andere weggebruikers. Laat dus op tijd zien waar je naartoe gaat door je handen te gebruiken.

Ook is de verleiding groot om tijdens het fietsen oortjes of een koptelefoon te gebruiken met motiverende muziek. Dit is gevaarlijke gewoonte voor elke fietser, maar vooral voor wielrenners. Een kleine Bluetooth speaker is een veiligere optie, omdat je zowel de muziek als de mensen om je heen kan horen.

Vergeet ook niet om tijdens je rit een telefoon en/of geld mee te nemen. Als er onverwachts een ongeluk gebeurt of je fiets opeens kapot gaat wil je niet gestrand zijn zonder hulp.

7 – Meld je aan bij een wielrenvereniging

Als je je aanmelden bij een wielrenvereniging heb je direct een groep vrienden met wie je samen kan fietsen en waar je terecht kan met al je vragen.

Probeer echter een club te vinden waar je ook als beginner terecht kan. Je wilt natuurlijk niet dat een rit iedereen binnen 10 minuten al uit het zicht is omdat ze veel sneller zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.