Meteen naar de inhoud

Ontdek De Juiste Bandenspanning Voor Je Elektrische Fiets

Je hoort soms wel eens dat het fietsen op een elektrische fiets aanvoelt alsof je altijd de wind in de rug hebt. Maar dat geld alleen als je elektrische fiets de juiste bandenspanning heeft.

Zowel een te hoge bandenspanning en een te lage bandenspanning kan een probleem zijn.

Lees verder om alles te weten te komen over de juiste bandenspanning voor een elektrische fiets.

Hoeveel bar gaat in een fietsband van een elektrische fiets?

De bandenspanning van een elektrische fiets hangt af van de bandbreedte. Een gemiddelde band van 3.5 cm heeft een spanning van 4.5 bar nodig. Voor een kleinere band van 3 cm heb je 5.5 bar nodig, en voor een grotere band van 4 cm ongeveer 4 bar.

Hoe breder de band is, hoe lager de bandenspanning hoeft te zijn. Een elektrische fiets met brede banden heeft dus een lagere bandenspanning nodig.

Houd er ook rekening mee dat je een hogere bandenspanning nodig hebt als je zwaarder weegt of als je veel bagage mee neemt.

De getallen hierboven gaan dus uit van een gemiddeld gewicht van ongeveer 60~70 kg.

Mocht je zwaarder wegen, dan kan je de druk 0.5 bar verhogen per 10 kilo extra gewicht.

Ter vergelijking, de normale luchtdruk om ons heen is 1 bar. De druk in je fietsbanden is dus een stuk hoger.

Is mijn bandenspanning te laag?

Het fietsen op te lage bandenspanning is geen pleziertje en zeer slecht voor je banden. Of je bandenspanning te laag is kan je aan verschillende dingen merken:

  • De banden worden platter wanneer je op de fiets gaat zitten.
  • Het trapt heel zwaar alsof je altijd wind tegen hebt.
  • De banden slijten heel snel.
  • De accu lijkt sneller leeg te lopen dan vroeger.

Als dit je bekend voorkomt is het verstandig om je bandenspanning te controleren en eventueel op te pompen.

In sommige situaties kan het soms juist handig zijn om de bandenspanning een beetje te verlagen.

Als de weg glad is door regen of sneeuw heb je namelijk meer grip als je de bandenspanning een beetje verlaagt. Daarnaast kan een lagere spanning soms ook het fietscomfort verhogen.

Is mijn bandenspanning te hoog?

Hoewel een lage bandenspanning slecht is voor je banden, is een te hoge bandenspanning ook geen pretje.

Met een te hoge bandenspanning voel je namelijk elk kleine steentje en hobbeltje op de weg. Dat komt omdat er weinig vering overblijft in de band als deze zo hard is op gepompt.

Als je deze problemen ondervind, kan je dus proberen een beetje lucht te laten ontsnappen uit je banden.

Kan je een fietsband te hard oppompen?

Het is mogelijk om je fietsbanden te hard op te pompen. Als de bandenspanning te hoog is loop je het risico op een klapband tijdens het fietsen. Op de band staat normaal wat de maximale bandenspanning is. Zorg er dus voor dat je hier onder blijft.

Sommige mensen pompen hun banden op tot de maximale bandenspanning. De maximale bandenspanning is echter niet de optimale bandenspanning.

Zoals hierboven al eerder gezegd is, als je fietst met een te hoge of maximale bandenspanning stuiter je over de weg en voel je elke kleine oneffenheid.

Op veel banden kan je gemakkelijk op 1 bar of zelfs 2 bar onder de maximale spanning fietsen.

Hoe vaak moet ik de bandenspanning van mijn elektrische fiets controleren?

De spanning in de fietsbanden neemt geleidelijk af. Door de hoge druk ontsnapt continue een klein beetje lucht uit de banden.

Om ervoor te zorgen dat je altijd op de juiste bandenspanning fiets, is het verstandig om elke 4 weken de bandenspanning van je elektrische fiets te controleren.

Dit kan je gemakkelijk thuis doen als je een fietspomp met barometer hebt. Als je er nog niet eentje hebt, kan je hier een aantal goedkope modellen vinden.

Om de 4 weken klinkt misschien als te vaak. Maar recent onderzoek laat zien dat bijna 65% van de Nederlandse weggebruikers een te lage bandenspanning heeft.

Voorkom dus een te lage bandenspanning door regelmatig te blijven controleren.

Welke invloed heeft het type e-bike op de bandenspanning?

Naast de elektrische stadsfiets zijn er ook ander soorten e-bikes zoals de elektrische bakfiets, elektrische racefiets, elektrische mountainbike, etc.

Voor elk type fiets fiets is de ideale bandenspanning een beetje anders. Dit komt omdat elk type fiets een andere bandbreedte heeft.

Elektrische racefietsen hebben dunnere banden dan een stadsfiets. Voor dit type fiets ligt de ideaal bandenspanning dus iets hoger.

Het tegenovergestelde is waar voor elektrische mountainbikes. Deze hebben vaak zeer grote banden, waardoor de bandenspanning is lager is dan een stadsfiets.

Hoe hard moet een normale fietsband zijn?

Nu vraag je je misschien af: zit er überhaupt wel verschil tussen de ideale bandenspanning van een elektrische fiets en een normale fiets?

En het antwoord is ja.

Een elektrische fiets heeft gemiddeld een hogere bandenspanning nodig dan een normale fiets.

Een elektrische stadsfiets heeft een bandenspanning rond de 4 tot 5.5 bar, terwijl een normale stadsfiets een bandenspanning heeft van 2.5 tot 3.5 bar.