Aanhangfiets Voor Je Kind | Dit Zijn De Beste Opties

De meeste kinderen in Nederland leren fietsen wanneer ze ongeveer 5 jaar oud zijn. Maar op die leeftijd is het natuurlijk moeilijk voor een kind om langere afstanden af te leggen.

Als je graag op fietstochten of fietsvakantie gaat en de kinderen wilt meenemen kan een aanhangfiets een goede oplossing zijn.

Met een aanhangfiets kan je kind lekker mee peddelen wanneer die daar zin in heeft, en rustig van het uitzicht genieten wanneer die moe is.

Laten we een kijkje nemen naar de verschillende soorten aanhangfietsen en waar je op moet letten bij aankoop.

Welke aanhangfiets past bij mij?

Als je op zoek bent naar een aanhangfiets heb je ruwweg de keuze uit twee opties.

De standaard aanhangfiets is een kinderfiets waarbij het wiel aan de voorkant ontbreekt en het frame verlengt is zodat je hem aan je eigen fiets kan koppelen.

Het is belangrijk om te controleren welke koppeling de aanhangfiets gebruikt. Normaal moet de aanhangfiets worden gekoppeld aan je eigen bagagedrager of zadelpen.

Voor de bagagedrager koppeling moet je vaak een speciale bagagedrager monteren op je fiets of controleren dat je huidige bagagedrager sterk genoeg is om de aanhangfiets te trekken.

Bij de zadelpen koppeling moet je controleren of je genoeg ruimte hebt voor de koppeling. Als je je eigen zadel laag hebt staan, heb je soms te weinig ruimte voor dit type koppeling.

Naast de standaard aanhangfiets kan je er ook voor kiezen om een koppelstuk te gebruiken om een normale kinderfiets aan je eigen fiets te hangen.

De meest voorkomende koppelstukken zijn de bevestigingsstang en de tandemkoppeling.

Deze koppelstukken zijn een stuk goedkoper dan een aanhangfiets, vooral als je al een normale kinderfiets hebt gekocht. Maar vaak bieden ze niet helemaal dezelfde stabiliteit als een aanhangfiets.

Best aanhangfietsen

Roland Add+Bike

beste aanhangfiets

De Roland Add+Bike is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een standaard aanhangfiets.

De Fietsersbond riep een paar jaar geleden de Add+Bike al uit tot de “beste deal”. Aangezien er weinig nieuwe aanhangfietsen worden ontworpen, is deze Roland aanhangfiets nog steeds een van de beste.

De Add+Bike moet worden gemonteerd op een speciale bagagedrager. Deze moet je dus eerst aan je eigen fiets vast maken. Dit is even een klusje, maar gelukkig hoef je dit maar een keertje te doen.

Als de bagagedrager eenmaal bevestigd is, koppel en ontkoppel je de aanhangfiets gemakkelijk aan je eigen fiets.

Je kan kiezen tussen een Add+Bike model zonder versnellingen of een model met 3 versnellingen. Het model met versnellingen kost wat meer, maar is wel leuker fietsen voor je kind.

Nog een groot pluspuntje voor de Roland Add+bike, is dat deze een van de weinige aanhangfietsen is die gecombineerd kan worden met een kinderzitje achterop.

Weehoo iGo

De Weehoo iGo aanhangfietsen zijn een goede keuze als je op zoek bent naar een aanhangfiets dat gebruik maakt van een zadelpen koppeling.

Deze aanhangfietsen lijken meer op een kinderzitje met trappers dan een echter kinderfiets.

Dit zitje maakt het makkelijker voor je kind om een langer rit te maken. En dankzij de driepuntsgordel is deze aanhangfiets ook goed geschikt voor jongere kinderen (2 tot 5 jaar).

Als je meerdere kinderen hebt, is de Weehoo iGo Two ook een optie. Dit is een aanhangfiets met twee kinderzitjes.

De maximale belading van de iGo Two is echter slechts 45 kg. Dus dit model is niet geschikt voor twee zware of oudere kinderen.


Beste koppelstukken

Follow Me tandemkoppeling

De Follow-Me is de meest populaire optie om een kinderfiets aan je eigen fiets te hangen.

Deze tandemkoppeling kan je monteren aan achteras van je eigen fiets. En wanneer je hem nodig hebt vouw je hem gemakkelijk uit en klamp je het voorwiel van de kinderfiets er aan vast.

Het grote voordeel van de Follow-Me tandem is dat het heel gemakkelijk is om de kinderfiets aan te haken en weer lost te maken.

Je kan je kind dus eerst vrij laten fietsen, en pas vast klampen wanneer je kind moe begint te worden.

Trail Angel bevestigingsstang

De Trail-Gator is een bevestigingsstang dat ook vaak genoemd word. Zelf ben ik niet zo’n fan van de Trail-Gator, omdat het verrassend moeilijk is om de tandemstang goed te monteren. En als de stang een klein beetje los zit fiets je zeer instabiel.

De Trail Angel is een betere keuze dan de Trail-Gator. De Trail Angel monteer je aan je eigen zadelpen en de vooras en stuurkolom van de kinderfiets.

Hoewel de Trail Angel een stuk goedkoper, gaat mijn voorkeur toch naar de Follow-me omdat deze gemakkelijker te gebruiken is en stabieler aan voelt.

Welke leeftijd aanhangfiets

Zodra je kind rustig op een zadel kan blijven fietsen kan je een aanhangfiets gebruiken. Normaal gesproken is dat dus vanaf 4 jaar, maar het verschilt van kind tot kind. Je kan een aanhangfiets blijven gebruiken tot je kind 7~9 jaar is. Deze maximumleeftijd hangt vooral af van het model dat je gebruikt.

Kinderen van 5 en 6 jaar passen normaal gesproken op de meeste modellen, terwijl je bij jongere of oudere kinderen goed moet opletten of ze comfortabel kunnen zitten en of de fiets stabiel is.

Aanhangfiets kopen criteria

Het grootste ongemak dat je hebt met een aanhangfiets is het monteren en demonteren van de fiets. Er is namelijk een grote kans dat je niet altijd met je kinderen fietst en als je alleen fiets heb je liever niet dat extra gewicht aan je fiets hangen. Het is dus belangrijk dat je een model kiest dat je zelf snel en gemakkelijk vast aan en los van je fiets kan maken.

Vandaar dat veel mensen voor de bagagedrager koppeling gaan. In principe is er niks mis met de zadelpen koppeling, maar je moet hem wel precies goed afstellen. Als je hem niet perfect recht monteert, begint de aanhangfiets al snel te wankelen. Bovendien heb je een koppelstuk nodig dat hetzelfde maatje is als je zadelpen.

Aanhangfiets versnellingen

Net als normale fietsen komen aanhangfietsen ook vaak met eigen versnellingen. Dat is natuurlijk wel zo handig, anders trapt je kind te zwaar de heuvel op en te licht met de wind in de rug.

Toch wordt er vaak gezegd dat deze versnellingen een overbodige luxe zijn. In de praktijk begrijpen jongere kinderen vaak niet precies hoe een versnelling werkt en hoe je eentje moet gebruiken. Bovendien kan je kind net zo gemakkelijk eventjes niet trappen als het te zwaar of te licht wordt.

Dus tenzij je ergens op fietsvakantie gaat in de bergen, zijn versnellingen op de aanhangfiets mooi, maar zekers niet noodzakelijk.

Aanhangfiets of fietskar?

Zowel de aanhangfiets als kinderfietskar heeft zijn voor en nadelen. Het liefst heb je dus beide tot je beschikken en kies je afhankelijk van de situatie. Maar voor de meeste mensen zal er een keuze gemaakt moeten worden.

De fietskar is bijvoorbeeld flexibeler omdat je deze niet alleen kan gebruiken om je kinderen te vervoeren, maar ook huisdieren of andere bagage dat er in past. Bovendien kan je een fietskar gebruiken voor kinderen vanaf 12 maand.

Daar staat natuurlijk tegenover dat je kinderen in de fietskar zelf niks hoeven te doen. Terwijl ze op een aanhangfiets zelf ook lekker kunnen meetrappen en rond kunnen kijken.

Het is misschien een beetje kort door de bocht, maar als je puur je kinderen van A naar B wilt brengen zou ik voor de kinderfietskar gaan, terwijl de aanhangfiets de eerst keuze is als je je kind een leuke ervaring en misschien zelfs een passie voor fietsen wilt geven.

Lees ook ons artikel over kinderfietskarren voor meer informatie.

fietskar voor kinderen

Tips voor het fietsen met een aanhangfiets

  • Gebruik een spiegel op de fiets zodat je je kind gemakkelijk in de gaten kan houden.
  • Communiceer met je kind tijdens het fietsen zodat ze van tevoren weten wanneer je weg rijdt, gaat remmen, of als er een hobbel of bocht aan komt.
  • Neem een ruime bocht sinds je fiets bijna dubbel zo lang is.
  • Gebruik felle kleuren, vlaggetjes, reflectoren en verlichting zodat de andere weggebruikers ook snel in de gaten hebben dat je een aanhangfiets gebruikt.
  • Als de aanhangfiets versnellingen heeft, leg dan je kind uit waar deze voor is en geeft tijdens het fietsen aan wanneer er geschakeld moet worden.
  • Zorgt bij nat weer dat je eigen fiets een goed spatbord heeft, anders kan je kind nog wel eens met modder in het gezicht op school aankomen.

Kan een aanhangfiets achter een elektrische fiets?

Een aanhangfiets kan soms ook achter een elektrische fiets bevestigt worden. Hierbij is het belangrijk om de locatie van de accu op de e-bike en koppeling van de aanhangfiets te vergelijken.

Bij veel goedkope e-bikes is de accu weggewerkt in de bagagedrager en is de draagkracht van de bagagedrager slechts 25 kg. Dat is dus te weinig om een aanhangfiets met kind te trekken.

Maar ook als de accu weggewerkt is in het frame, moet je voor de zekerheid controleren of de drager sterk genoeg is voor een aanhangfiets.

Een aanhangfiets met zadelpen koppelen is normaal geen probleem voor een elektrische fiets, zolang er genoeg ruimte bij de zadelpen is om voor de koppeling.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.