Aanhangfiets Voor Je Kind – Leren Fietsen Op Jonge Leeftijd

aanhangfiets kind

Als je een passie voor fietsen hebt wil je dat natuurlijk al op een jonge leeftijd met je kind delen. Maar als je kinderen nog jong zijn hebben ze vaak moeite met het balanceren en sturen van de fiets. Met een aanhangfiets kan je kind gewent raken aan de fiets zonder risico’s.

Verschillende soorten aanhangfiets

Een aanhangfiets ziet eruit als een fiets zonder voorwiel die je aan de achterkant van je eigen fiets kan vastmaken door middel van een stang.

Daarnaast is er ook de zogenoemde follow me fiets, waarbij je een normale kinderfiets vastmaakt aan je eigen fiets door middel van een tandemkoppeling.

Waarom een aanhangfiets kopen?

Leren fietsen is niet gemakkelijk voor jonge kinderen. Vandaar dat elk beetje help welkom is. Door een aanhangfiets kan je kind gewent raken aan de fiets.

Je kind heeft zijn eigen trappers zodat er meegetrapt kan worden als die dat wil, maar ook kan pauzeren als de kleine beentjes moe zijn.

Daarom kan een aanhangfiets ook geschikt zijn voor kinderen die al geleert hebben te fietsen met zijwieltjes, maar nog geen grote afstanden kunnen afleggen.

Zo kan je toch lekker de hele middag fietsen en genieten van het uitzicht. Jammer genoeg moet je dan wel vaak het merendeel van het werk zelf doen.

Aanhangfiets leeftijd

Zodra je kind rustig op een zadel kan blijven fietsen kan je een aanhangfiets gebruiken. Normaal gesproken is dat dus vanaf 4 jaar, maar het verschilt van kind tot kind. Je kan een aanhangfiets blijven gebruiken tot je kind 7~9 jaar is. Deze maximumleeftijd hangt vooral af van het model dat je gebruikt.

Kinderen van 5 en 6 jaar passen normaal gesproken op de meeste modellen, terwijl je bij jongere of oudere kinderen goed moet opletten of ze comfortabel kunnen zitten en of de fiets stabiel is.

aanhangfiets kind

Aanhangfiets koppeling

Aanhangfietsen komen met twee verschillende soorten koppelingen: de koppeling die je aan de bagagedrager vast maakt en de koppeling die je aan de zadelpen vast maakt.

Vaak heb je voor de bagagedrager koppeling wel een speciale bagagedrager nodig. Deze moet je dus eerst aan je fiets monteren voordat je de aanhangfiets kan gebruiken. Je kan dus niet altijd je standaard bagagedrager gebruiken.

Voor de zadelpen koppeling heb je niks speciaals nodig. Wel heb je normaal gesproken 5 cm ruimte nodig op de zadelpen om hem vast te maken. Je kan dus je eigen zadel niet in de laagste stand zetten.

Aanhangfiets zadelpen koppeling of bagagedrager koppeling

Een zadelpen koppeling neemt veel ruimte in beslag achter de fiets. Als je dus van plan bent om naast een aanhangfiets ook nog een kinderzitje achterop te monteren of je bagagedrager te gebruiken, kan je geen zadelpen koppeling gebruiken. Fietstassen kun je echter wel gebruiken in combinatie met een zadelpen koppeling.

Als je een bagagedrager koppeling gebruikt hangt dit af van het model. Vaak blijft er nog genoeg ruimte over voor een zitje of om de bagagedrager te gebruiken.

Aanhangfiets kopen criteria

Het grootste ongemak dat je hebt met een aanhangfiets is het monteren en demonteren van de fiets. Er is namelijk een grote kans dat je niet altijd met je kinderen fietst en als je alleen fiets heb je liever niet dat extra gewicht aan je fiets hangen. Het is dus belangrijk dat je een model kiest dat je zelf snel en gemakkelijk vast aan en los van je fiets kan maken.

Vandaar dat veel mensen voor de bagagedrager koppeling gaan. In principe is er niks mis met de zadelpen koppeling, maar je moet hem wel precies goed afstellen. Als je hem niet perfect recht monteert begint de aanhangfiets al snel te wankelen. Bovendien heb je een koppelstuk nodig dat hetzelfde maatje is als je zadelpen.

Aanhangfiets versnellingen

Net als normale fietsen komen aanhangfietsen ook vaak met eigen versnellingen. Dat is natuurlijk wel zo handig, anders trapt je kind te zwaar de heuvel op en te licht met de wind in de rug.

Toch wordt er vaak gezegd dat deze versnellingen een overbodige luxe zijn. In de praktijk begrijpen jongere kinderen vaak niet precies hoe een versnelling werkt en hoe je eentje moet gebruiken. Bovendien kan je kind net zo gemakkelijk eventjes niet trappen als het te zwaar of te licht wordt.

Dus tenzij je ergens op fietsvakantie gaat in de bergen, zijn versnellingen op de aanhangfiets mooi maar zekers niet noodzakelijk.

Aanhangfiets of kinderfietskar?

Zowel de aanhangfiets als kinderfietskar heeft zijn voor en nadelen. Het liefst heb je dus beide tot je beschikken en kies je afhankelijk van de situatie. Maar voor de meeste mensen zal er een keuze gemaakt moeten worden.

De fietskar is bijvoorbeeld flexibeler omdat je deze niet alleen kan gebruiken om je kinderen te vervoeren, maar ook huisdieren of andere bagage dat er in past. Bovendien kan je een fietskar gebruiken voor kinderen vanaf 12 maand.

Daar staat natuurlijk tegenover dat je kinderen in de fietskar zelf niks hoeven te doen. Terwijl ze op een aanhangfiets zelf ook lekker kunnen meetrappen en rond kunnen kijken.

Het is misschien een beetje kort door de bocht, maar als je puur je kinderen van A naar B wilt brengen zou ik voor de kinderfietskar gaan, terwijl de aanhangfiets de eerst keuze is als je je kind een leuke ervaring en misschien zelfs een passie voor fietsen wilt geven.

Lees ook ons artikel over kinderfietskarren voor meer informatie.

fietskar voor kinderen

Follow me fiets

Naast de normale aanhangfiets wordt de follow me fiets ook steeds populairder. Hiermee kan je een kinderfiets achter je fiets hangen.

Dit heeft natuurlijk het voordeel dat je geen aparte aanhangfiets hoeft te kopen en hang je fiets achter je eigen fiets door middel van een stang of tandem koppeling.

Tips voor het fietsen met een aanhangfiets

  • Gebruik een spiegel op de fiets zodat je je kind gemakkelijk in de gaten kan houden.
  • Communiceer met je kind tijdens het fietsen zodat ze van te voren weten wanneer je weg rijdt,gaat remmen, of als er een hobbel of bocht aan komt.
  • Neem een ruime bocht sinds je fiets bijna dubbel zo lang is.
  • Gebruik felle kleuren, vlaggetjes, reflectoren en verlichting zodat de andere weggebruikers ook snel in de gaten hebben dat je een aanhangfiets gebruikt.
  • Als de aanhangfiets versnellingen heeft, leg dan je kind uit waar deze voor is en geeft tijdens het fietsen aan wanneer er geschakeld moet worden.
  • Zorgt bij nat weer dat je eigen fiets een goed spatbord heeft, anders kan je kind nog wel eens met modder in het gezicht op school aankomen.